İsrafın En Kötüsü Nedir?

İSLAM

İsrâfın en kötüsü nedir? Allah (c.c) yolunda yüksek bir hassâsiyetle edâ edilmesi gereken işlerde nasıl bir bilinçte olmalıyız?

Bütün iş, meslek ve vazifeler böyle olmakla birlikte;

Bilhassa hizmet, tâlim, terbiye, imâmet ve muallimlik gibi, Allah yolunda yüksek bir hassâsiyetle edâ edilmesi gereken işlerde, îtinâsızlık ne büyük bir vebaldir!..

Çünkü isrâfın en kötüsü, insan isrâfıdır.

Aldığı ayakkabı yırtık çıkan kişi, neticede bir miktar para kaybetmiş olur. Fakat bir evlâdı, bir insanı ziyân etmenin telâfîsi mümkün müdür?

Eğitimci; kendisine emânet edilen her bir talebenin, istikbâlin zirve şahsiyetlerinden biri olabileceği ihtimâlini dikkate almalı; dünyayı değiştirebilecek dâhîlerin, belki de elinin altında olabileceğini unutmamalıdır.

Koskoca bir çınar istîdâdındaki talebesini, bir metre boyunda bir çalıya dönüştüren eğitimci; Allah katında mes’ûl olmaz mı?

Nasıl ki, tamir ettiği eşya bir tamircinin kartviziti durumundadır; eğitimcinin kalitesi de yetiştirdiği talebeyle ölçülür.

Tâbiînden Ebu’l-Âliye -rahmetullâhi aleyh- şöyle der:

“Biz, kendisinden (hadis) almak için bir kişinin yanına gittiğimizde, önce onun namaz kılışına bakardık; eğer namazını güzel kılarsa;

«–O, diğer işlerini de güzel yapar!» diyerek yanına otururduk.” (Dârimî, Mukaddime, 38/429)

Yapılan hizmetlerin Allah katında makbul olması, onun ciddî bir edep ve hassâsiyetle îfâ edilmesine bağlıdır. Gelişigüzel yapılan gayretlerin umulan neticeyi hâsıl etmesi çoğu zaman mümkün olmadığı gibi, bazen arzu edilmeyen neticeler verebileceği de bir gerçektir.

Kaynak: Osman Nuri Topbaş, Yüzakı Dergisi, Yıl: 2023 Ay: Ocak, Sayı: 215