İftarda 'soğuk Su' Uyarısı!

SIHHAT

Prof. Dr. Murat Topbaş, "Orucun ardından, birden bire soğuk ve buzlu su tüketimi, midede rahatsızlıklar ve kramplara neden olabilir." dedi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Topbaş, Ramazan'ın yaz mevsimine denk gelmesiyle, oruçlu kalınan sürenin uzadığını ve gün içindeki normal beslenme şeklinin, Ramazan'da tam tersi bir hal aldığını belirtti.

Ramazan'da hem havanın sıcak hem oruç süresinin uzun hem de beslenme için gerekli sürenin kısa olmasından dolayı gıda ve sıvı tüketiminin dikkatli ayarlanması gerektiğine dikkati çeken Topbaş, "Vücudun susuz kalmaması gerekiyor. Sıcak günler nedeniyle vücut normale oranla daha fazla su kaybediyor. Vücudun kaybettiği suyun da iftar ve sahur arasında telafi edilmesi gerekiyor." diye konuştu.

BUZLU SU VE SOĞUK İÇECEKLERİ ÖNERMİYORUZ

Prof. Dr. Topbaş, su tüketiminin önemli olduğunu ancak soğuk su tüketimine dikkat edilmesi gerektiğine işaret etti.

Özellikle fiziksel olarak yoğun işlerde çalışanların, iftarda direkt soğuk hatta buzlu suyla oruç açmak istediklerini aktaran Topbaş, su tüketiminin önemli olduğunu ancak soğuk ve buzlu su ve içeceklerin tüketimini önermediklerini bildirdi.

Topbaş, orucun ardından birden bire soğuk ve buzlu su tüketiminin, midede rahatsızlıklar ve kramplara neden olabileceğine dikkati çekerek, "Onun için çok soğuk sulardan ve içeceklerden uzak durulmalıdır. Hatta bu kramplar, bazı hastalıkların belirtileri ile karışabilir ve kişiyi daha rahatsız edebilir." ifadesini kullandı.

Kaynak: AA