İcabet Ne Demek?

NE NEDİR?

İcabet: Dâvete gitme, uyma, isteği kabul etme anlamlarına gelir.

İCABET ETMEK İLE İLGİLİ CÜMLELER

(Onlar mı hayırlı) yoksa kendine yalvardığı zaman darda kalana icabet edip sıkıntısını gideren ve sizi yeryüzünün hâkimleri kılan Allah mı? Hiç Allah ile beraber başka bir ilâh olur mu? Ne de az düşünüyorsunuz!

*****

Allah Teâlâ, insanla kalbi arasına perde çektiği ve ölüme dâvet ettiği vakit, O’na icabet etmemeye ve

emrine karşı koymaya imkân bulunamaz. Dolayısıyla insan, bir nefes sonra başına ne geleceğini bilemez. (Elmalılı M. Hamdi, IV, 2386-2387, [el-Enfâl, 24])

*****

“Abdullâh bin Cüd’ân’ın evinde amcalarımla birlikte, Hılfü’l-Fudûl’de hazır bulundum. O meclisten o kadar memnun oldum ki, ona bedel bana kızıl develer (yâni en kıymetli dünyâ metâı) verilse, o kadar sevinmezdim. O antlaşmaya şimdi de çağrılsam, yine icabet ederim.” (İbn-i Kesîr, el-Bidâye, II, 295)

*****

Hazret-i Ebû Bekir -radıyallâhu anh-, nübüvvetten önce de Peygamber Efendimiz’in dostu idi. Çocukluğundan beri onun güzel ahlâkına, sadâkatine ve emînliğine şâhitti. Güzel ahlâkı sebebiyle aslâ yalan söylemeyen bir kimsenin, Cenâb-ı Hakk’a karşı yalan söylemesinin imkânsız olduğu kanaatinde idi. Bu sebeple Allâh Rasûlü -sallâllâhu aleyhi ve sellem- onu İslâm’a dâvet ettiğinde hiç tereddüt göstermeksizin icabet etti.