Her Gün Ağzımıza Aldığımız Zehir

SIHHAT

Mikropları önlemek için evlerde kullanılan temizlik maddelerinin içeriğinde ve diş macununda kullanılan triklosan maddesinin, insanın kas fonksiyonlarını ve iskelet yapısını olumsuz etkilediği ortaya çıktı.

Sabun, dişmacunu, traş kremi ve losyonları, deodorantlar, beden ve bulaşık deterjanları, ıslak mendiller ve dudak boyası gibi çeşitli kozmetiklerde mikropları önlemek için kullanılan triklosan maddesinin kas fonksiyonlarını ve iskelet yapısını olumsuz etkilediği ortaya çıktı.

Birmingham Üniversitesi ve Norwich Araştırma Parkı'ndan bilim adamlarının yaptığı araştırma, evlerde kullanılan temizlik maddelerinin içeriğinde bulunan triklosana karşı direnç ile antibiyotik direnci mekanizması arasında ilişki olduğunu ortaya koydu.

Araştırmada, kinolin antibiyotiklere karşı direnç geliştirmek için mutasyona uğrayan bir bakterinin, aynı zamanda triklosana karşı dirençli hale geldiği görüldü ve keşif "beklenmedik bir bulgu" olarak nitelendirildi.

Kinolin antibiyotikler, insanların tedavisinde kullanılanlar arasında önemli yer tutuyor ve güçlü ilaçlar olarak sınıflandırılıyor. Keşif, anti mikrobiyal direnç kazandıran triklosanın kullanımıyla ilgili endişeleri arttırırken, son on yılda marketlerde satılan anti mikrobiyal temizlik malzemelerindeki patlamaya dikkat çekildi.

Amerikan Gıda ve İlaç Kurumu geçen yıl ülkede anti bakteriyel sabun satışını, triklosan ve triklokarbon ile ilgili bilimsel çalışmaların ardından yasaklamıştı.

İNSAN BAĞIRSAĞINDAKİ MİKROBİYOMU DEĞİŞTİRİYOR

Daha önce yapılan araştırmalarda, triklosan ile insan ve hayvan sağlığı bozuklukları arasında bazı bağlantılar keşfedilmişti. Kimyasalın, insan bağırsaklarındaki mikrobiyomu değiştirdiği ortaya çıkmıştı.

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde de hijyen ürünlerinde bu maddenin kullanımına yasak getirilmişti.

Öte yandan, diş eti hastalıklarına sebep olan bakterilere karşı etkili olduğuna inanılan triklosanın diş macunlarında sıklıkla kullanılmaya devam edildiği belirtiliyor.

TRİKLOSAN NEDİR?

Triklosan, mikrop bulaşmasını önlemek veya azaltmak için özellikle antibakteriyel sabunlar, diş macunları, deodorantlar, tıraş losyonları, kozmetikler ve başka pek çok ürüne katılan bir maddedir. 40 yıldan beri kullanılan triklosanın yan etkileri 2000’li yıllada yapılan araştırmalarla ortaya çıktı.

TRİKLOSAN MADDESİNİN ZARARLARI 

1- Klorla birleştiğinde kloroform gibi kanserojen maddelerin oluşmasına neden oluyor.

2- Bakterilerin antibiyotiklere karşı direnç kazanmasına sebep oluyor.

3- Hormonlar üzerinde bozuçu bir etkisi olabilir, ayrıca vücuttan atılmaları çok yavaş olup tabiatta da çok uzun süre kalıyorlar.

4- Çocuklarda alerji ve egzamaya neden olabilir.

Kaynak: AA

https://www.islamveihsan.com/florur-gercegi-caktirmadan-zehirliyorlar.html

https://www.islamveihsan.com/dis-macunu-zeka-geriligi-mi-yapiyor.html

https://www.islamveihsan.com/dis-macunu-alirken-nelere-dikkat-etmeliyiz.html

https://www.islamveihsan.com/makyaj-yapmadan-once-bir-daha-dusunun.html