Hayır Yolları Çoktur

Kur'an ve Tefsir

“Hayır yapmak istiyorum ne yapabilirim?” diyene hayır yapma yolları çoktur. İşte hayır yollarının sayısızlığı ile ilgili ayetler.

Hayır yollarının çokluğu ile ilgili ayetler.

1. “Her ne hayır işlerseniz, Allah onu mutlaka bilir.” (Bakara sûresi (2), 215)

2. “Ne iyilik ederseniz Allah onu bilir.” (Bakara sûresi (2), 197)

Bu iki âyet, yapılacak herhangi bir hayır ve iyiliğin asla meçhul kalmayacağını, onların Allah Teâlâ tarafından bilindiğini haber vermektedir. Bu âyetler, iyiliklerin kayıt ve zabt garantisidir. Çünkü insan, yaptığı iyiliğin zayi olmasını istemez. Bu sebeple âyetler büyük bir teşvik unsurudur. Nasıl mı?

3. “Kim zerre kadar hayır işlerse, onu(n karşılığını) görür.” (Zilzâl sûresi (99), 7)

4. “İyilik işleyenin faydası kendisinedir.” (Câsiye sûresi (45), 15)

İYİLİĞİN ZERRESİNİN BİLE KARŞILIĞI VAR

İyiliğin zerresinin bile karşılığı görülecektir. Zira her yapılan iyiliği Allah bildiğine göre, artık ortada en küçük bir kayıp ihtimali yoktur. Bu kesinlik içinde bir başka gerçek de, “hayrın faydasının onu işleyene ait olduğudur.” O halde kendi kendisine iyilik etmek isteyen, öz nefsinin hayrını isteyen, küçük-büyük demeden iyilik yapmalı, hayır işlemelidir. Zira iyiliğin peşin faydasını başkaları görse de, nihâî faydası, mânevî kazancı onu işleyene aittir. Bu noktada da herhangi bir yanlışlık ve haksızlık söz konusu değildir. Kimsenin hayır ve iyiliğinin sevabı baş-kasına yazılmaz.

Konuyu değişik açılardan aydınlatan âyetler, konu başlığında da belirtildiği üzere pek çoktur. Hadisler de oldukça fazladır.

Kaynak: Riyazüs Salihin, Erkam Yayınları