Hac Suresinin 63. Ayeti Ne Anlatıyor?

KUR’ÂNIMIZ

Hac suresinin 63. ayetinde ne anlatılmak isteniyor? İnkârcıların Kur’an-ı Kerim’den hep şüphe edeceklerini bildiren âyet-i kerime; Hac suresinin 63. ayetinin Arapçası, meali ve tefsirini yazımızda okuyabilirsiniz...

Hac suresinin 63. ayetinde şöyle buyrulur:

Hac Suresi 63. Ayet Arapça:

ِ اَلَمْ تَرَ اَنَّ اللّٰهَ اَنْزَلَ مِنَ السَّمَٓاءِ مَٓاءًۘ فَتُصْبِحُ الْاَرْضُ مُخْضَرَّةًۜ اِنَّ اللّٰهَ لَط۪يفٌ خَب۪يرٌۚ

Hac Suresi 63. Ayet Meali:

Allah’ın gökten yağmur indirdiği, böylece yeryüzünün yemyeşil olduğunu görmedin mi? Şüphesiz, Allah çok lütufkârdır, hakkıyla haberdardır. (Hac, 22/63)

GÖKTEN İNİP YERİ YEŞERTEN YAĞMUR, ALLAH’IN RAHMETİDİR

Bilgi:

Bu ayetler, Allah Teâla’nın kudretine ve nimetlerine delalet eden eserlerine dikkat çeker. O’nun -celle celâlühû-, geceyi ve gündüzü bahşettiğini ve yağmuru lütfettiğini hatırlatır. Gökten inen suyun yeryüzünü yeşertmesinden, tabii bir olay olarak algıladığımız yer gök dengesine kadar evrendeki bütün düzenin hep Cenâb-ı Allah’ın dilemesine ve yaratmasına bağlı bulunduğunu ilan eder.

Mesaj:

  1. Çevremizde gerçekleşen her türlü tabiat olayı aslında Allah Teâla’nın kudretine işaret eden bir delildir.
  2. Yeryüzünün bayındır olması, Allah Teâla’nın rahmetini/yağmurunu indirmesine bağlıdır, tek başına insanların gücü dâhilinde değildir.

Kelime Dağarcığı:

Latîf: Lütfu bol olan ve büyük küçük her şeye lütfu erişen.

Kaynak: Diyanet, Kur'an-ı Kerim'den Serlevha Ayetler

TEFSİR

Hac Suresi 63. Ayet Tefsiri:

  1. Görmedin mi Allah, gökyüzünden bir su indirir de yeryüzü onunla yemyeşil hâle gelir. Şüphesiz Allah, en derin, en görünmez şeylere nüfûz edip lutufta bulunandır; her şeyi en mükemmel şekilde bilendir.
  2. Göklerde ne var, yerde ne varsa hepsi O’nundur. Doğrusu Allah, evet O, hiçbir şeye ihtiyacı bulunmayandır, her türlü övgüye lâyıktır.

Allah Teâlâ’nın gökten su indirip onunla yeryüzünü yemyeşil hâle getirmesi; göklerde ve yerde bulunan her şeye hem yaratılışları hem de mülkiyetleri itibariyle sahip olması O’nun kudretinin kemaline delildir. Buna kadir olan Allah, ölümden sonra tekrar hayat verip yeniden yaratmaya da elbette kadirdir.

Burada, bereketli vahiy yağmurunun, yakın gelecekte, Arabistan’ın kısır toprağını bir ilim ve ahlâk yuvası haline getireceğine, büyük ve âdil bir medeniyet ortaya çıkaracağına bir işaret vardır. (Mevdûdî, Tefhîmu’l-Kur’ân, III, 387)

Bu âyetlerde Rabbimizin dört güzel ismine yer verilir:

اَللَّط۪يفُ (Latîf); lutufkâr, lütfu bol olan; planladığı işleri, bu işler gerçekleşip gözle görülünceye kadar hiç kimsenin bunları anlayamayacağı şekilde gizlilik ve incelikle yapandır. İşte yağan yağmur ve biten bitkiler O’nun bu lütfunun bir eseridir.

اَلْخَب۪يرُ (Habîr); kullarının bütün hallerini ve ihtiyaçlarını en iyi bilen ve ona göre davranandır.

اَلْغَنِيُّ (Ganî); mutlak zengin, müstağni, hiç kimseye ve hiçbir şeye ihtiyacı olmayandır.

الْحَم۪يدُ  (Hamîd); her türlü hamde, bütün övgülere lâyık olandır.

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri, kuranvemeali.com