Hac Suresi 33. Ayet Meali, Arapça Yazılışı, Anlamı ve Tefsiri

Kuran Meali ve Tefsiri

Hac Suresi 33. ayeti ne anlatıyor? Hac Suresi 33. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Hac Suresi 33. Ayetinin Arapçası:

لَكُمْ ف۪يهَا مَنَافِعُ اِلٰٓى اَجَلٍ مُسَمًّى ثُمَّ مَحِلُّهَٓا اِلَى الْبَيْتِ الْعَت۪يقِ۟

Hac Suresi 33. Ayetinin Meali (Anlamı):

Kurbanlık hayvanlarda, onların kurban edilme vaktine kadar sizin için faydalar vardır. Hacda onların kurban edilmek üzere götürüleceği nihâî yer ise, Beyt-i ‘Atîk’in çevresi olan harem bölgesidir.

Hac Suresi 33. Ayetinin Tefsiri:

Allah’ın her türlü emrine ve yasağına tâzim göstermek ve bunların gereğince amel etmek kalpte yerleşen takvâ duygularının dışa akseden görüntüleridir. Ayrıca bu tâzim hissiyâtı, kalbin takvâsını artırır; gönülleri kötü düşünce ve temâyüllerden korur. Allah dostlarından Bişr-i Hafî’nin hâli bu gerçeği gösteren güzel bir örnektir:

Bişr-i Hafî Hazretleri, hayâtının ilk devresinde günahkâr biriydi. Bir gün sarhoş vaziyette yolda yürürken üzerinde besmele yazılı bir kağıt buldu. Onu öpüp başına koydu. Kokular sürdü ve güzel bir yere sakladı. O gece rüyâsında şöyle bir nidâ işitti:

“Benim ismimi güzel kokulara sardın, ona tâzîm ve hürmette bulundun. Benim izzetim ve azametim hakkı için, ben dahî senin adını iki cihanda hürmetli kılacağım.”

Bunun üzerine Bişr uyandı, tevbe etti, sadâkat ve samîmiyetle Allah’a yöneldi.

Hak dostlarından Sırrı-i Sakatî (k.s.)’un şu hâli ise, dinin alâmetlerine gösterilecek saygının zirve örneklerinden birini teşkil eder:

Kendisi şöyle anlatıyor:

“Bir gece devamlı kıldığım, kılmayı âdet hâline getirdiğim namazımı kıldım. Farkında olmadan ayağımı mihrap tarafına uzattım. Böyle yapar yapmaz şu sesi duydum:

«- Ey Sirrî! Sultanların huzurunda böyle mi oturacaksın?»

Hemen ayağımı çektim, sonra şöyle dedim:

«- İzzetine, celâline, üstün şânına yemin ederim ki bir daha ayağımı böyle uzatmayacağım!” (el-Hadâiku’l-Verdiyye, s. 200)

Aynı şekilde hacda kesilecek kurbanlıklar da tâzim gösterilmesi gereken ilâhî nişânelerden biridir. Onlara saygı göstermeli, hürmetle bakmalı ve onları Allah’ın adını anarak kurban etmelidir. Ancak Harem bölgesinde kurban edilecekleri yerlere getirilip kurban edilinceye kadar bunların sütünden, dölünden, tüylerinden istifade etmek ve gerektiğinde binek olarak kullanmak caizdir. Dolayısıyla âyet, Arapların, kurbanlık olarak belirlenip işaretlenen hayvanların sütlerinin içilmeyeceği, üzerine binilmeyeceği ve yük taşınmayacağı şeklindeki yanlış adetlerini ortadan kaldırmıştır.

Kurban, başlangıçtan beri bütün ümmetlerde bulunan ve hedefi kulu Allah’a yakınlaştırmak olan mühim bir ibâdettir:

Hac Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Hac Suresi 33. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler için tıklayınız...