Güzel Kokuyu Reddetmek Caiz midir?

HADİSLER

Güzel koku sürmek sünnet midir? Özrü olmaksızın güzel kokuyu reddetmek caiz midir?

Ebû Hüreyre radıyallahu anh'den rivayet edildiğine göre, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

"Güzel bir koku ikram edilen kimse onu reddetmesin; çünkü onun taşınması  kolay, kokusu güzeldir." (Müslim, Elfâz 20. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Tereccül 6)

Enes İbni Mâlik radıyallahu anh'den rivayet edildiğine göre, Nebî sallallahu aleyhi ve sellem güzel kokuyu reddetmezdi. (Buhârî, Hibe 9, Libâs 80. Ayrıca bk. Tirmizî, Edeb 37)

Hadisleri Nasıl Anlamalıyız?

Peygamber (s.a.s.) Efendimiz, azlığına, çokluğuna, cinsine ve çeşidine bakmaksızın meşrû olmak şartıyla kendisine ikram edilen hediyeyi kabul ederlerdi. Güzel koku da yükte hafif, fakat ikram olarak güzel bir hediye olduğu için Efendimiz (s.a.s.) onu hiçbir zaman reddetmemiştir. Bu kadar da değil, bir çok sahih rivayette hem erkekler hem de kadınlar için güzel kokunun Peygamberimiz tarafından tavsiye edildiğini görürüz. Ancak onun ne zaman ve ne şekilde kullanılacağı hususu da birtakım kaidelere bağlanmıştır.

Söz gelimi, erkeklerin cuma ve bayram günlerinde, ilim ve zikir meclislerinde güzel koku sürünmeleri müstehap kabul edilmiştir. Kadınların mescide veya herhangi bir yere giderken koku sürünmeleri ise mekruhtur. Onların evlerinde, kocalarının yanında güzel kokular sürünüp süslenmeleri müstehap kabul edilir.

Güzel kokuyu kabul etmemenin mazereti, hac ve umre esnasında ihramda olmak, kokunun birinden çalınmış olması veya herhangi bir rahatsızlığa sebebiyet vermesi gibi durumlardır. Bunun dışında güzel koku ikramını reddetmek uygun görülmemiş, mekruh kabul edilmiştir. İbni Ömer'den (r.a.) nakledildiğine göre Resûl-i Ekrem (s.a.s.) Efendimiz bu konuda şöyle buyurmuştur: "Üç şey reddedilmez: Yastık, güzel koku ve süt." (Tirmizî, Edeb 37)

Hadislerden Öğrendiklerimiz

  1. Peygamber (s.a.s.) Efendimiz, meşrû olan her çeşit hediyeyi kabul etmiştir.
  2. Resûl-i Ekrem (s.a.s.) Efendimiz güzel koku ikramını reddetmemiştir.
  3. Güzel koku ikramı bir hediye olup reddedilmesi mekruhtur.

Kaynak: Riyazüs Salihin, Erkam Yayınları