Gazze’de Can Kaybı 69 Bin 176’ya Yükseldi
Ekim 2023’ten bu yana süren İsrail saldırılarında Gazze’deki can kaybı 69 bin 176’ya yükseldi. Bölgedeki yıkım ve insani kriz her geçen gün derinleşiyor.
Gazze Sağlık Bakanlığı, İsrail’in Ekim 2023’te başlattığı saldırılarla ilgili son verileri paylaştı. Açıklamaya göre, son 24 saatte 1 Filistinli yaşamını yitirirken, daha önce hayatını kaybeden 6 kişinin cenazesine ulaşıldı.
İsrail Saldırıları Devam Ediyor: Gazze’de Can Kaybı 69 Bin 176’ya Yükseldi
Bakanlık, toplam can kaybının 69 bin 176’ya, yaralı sayısının ise 170 bin 690’a çıktığını duyurdu.
Hamas ile İsrail arasında varılan ateşkese rağmen saldırılar devam ediyor.
Sağlık Bakanlığı, ateşkesin ilan edilmesinden bu yana 241 Filistinlinin hayatını kaybettiğini, 619 kişinin yaralandığını ve enkaz altından 528 kişinin cenazesine ulaşıldığını bildirdi.
İsrail ordusu, “güvenlik” gerekçesiyle zaman zaman Gazze’ye hava saldırıları düzenlemeyi sürdürüyor.
Batı Şeria’da Gözaltılar ve Hak İhlalleri Artıyor
Filistin Kurtuluş Örgütü’ne bağlı insan hakları kurumlarının yayımladığı ortak rapora göre, İsrail ordusu Ekim ayında işgal altındaki Batı Şeria’da 3’ü kadın, 33’ü çocuk toplam 442 Filistinliyi gözaltına aldı.
Raporda, 8 Ekim 2023’ten bu yana gözaltına alınanların sayısının 20 bin 500’e ulaştığı, bunlar arasında 595 kadın ve bin 630 çocuk bulunduğu belirtildi.
Ayrıca, savaşın başlamasından bu yana İsrail hapishanelerinde ölen Filistinli esirlerin sayısının 81’e yükseldiği açıklandı.
İşkence, Açlık ve İdari Tutuklamalar
Raporlarda, İsrail hapishanelerinde açlık, işkence, tıbbi ihmal ve aile ziyaretlerinin engellenmesi gibi ağır ihlallerin sürdüğü vurgulandı.
İsrail’de tutuklu bulunan 9 bin 250’den fazla Filistinlinin büyük kısmı, herhangi bir suçlama yöneltilmeden idari tutukluluk altında tutuluyor.
Serbest bırakılan Filistinliler, sistematik işkenceye maruz kaldıklarını, uzun süreli açlık nedeniyle ciddi kilo kaybı yaşadıklarını ve vücutlarında şiddet izleri bulunduğunu ifade etti.
Batı Şeria ve Gazze’de Saldırılar Devam Ediyor
İsrail askerleri ile Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin saldırıları sürüyor. El-Halil yakınlarındaki Mesafir Yatta bölgesinde 18 yaşındaki bir Filistinli genç darbedilerek hastaneye kaldırıldı.
Kudüs yakınlarında ise 21 yaşındaki bir Filistinli, askerlerin açtığı ateş sonucu göğsünden ve omzundan yaralandı.
İsrail ordusu ayrıca Selfit kentinde Filistinli bir esirin evini yıktı. Aynı ailenin evi, geçtiğimiz ay da yıkılmıştı.
Gazze’de Kış Öncesi Yeni Felaket Uyarısı
Gazze Belediyesi, ağır bombardıman altında harabeye dönen şehirde kış aylarının başlamasıyla birlikte insani krizin derinleşeceği uyarısında bulundu.
Belediyeden yapılan açıklamada, “Altyapıdaki yıkım ve kitlesel yerinden edilme nedeniyle şehir büyük bir felaket yaşıyor. Kış mevsimiyle birlikte durum daha da kötüleşebilir.” ifadesi yer aldı.
Gazze Hükümeti Medya Ofisi, 288 bin ailenin evsiz kaldığını, 125 binden fazla çadırın kullanılamaz hale geldiğini ve İsrail’in ateşkes kapsamında taahhüt ettiği barınma yardımlarını engellediğini belirtti.
Ekonomik ve İnsani Tahribat Derinleşiyor
Dünya Bankası verilerine göre, Gazze’de sivil altyapının yüzde 90’ı yok oldu.
Yeniden inşa maliyetinin 70 milyar dolar olacağı tahmin edilirken, Gazze halkının büyük bir kısmı yoksulluk sınırının altına düştü.
Ateşkesin ilan edildiği 10 Ekim’den bu yana, İsrail’in ihlalleri sonucu 241 Filistinli hayatını kaybetti, 619 kişi yaralandı.
Kaynak: AA