Gasp Ne Demektir? Kısaca Anlamı Nedir?

NE NEDİR?

Gasp ne demektir? Kısaca anlamı nedir?

Başkasına ait bir malı sahibinin veya yetkilisinin izni olmaksızın zor kullanarak almak anlamına gelir. Kur'ân-ı Kerim'de bir yerde geçen gasp kelimesi bu anlamda kullanılmıştır (Kehf, 18/79).

Dinlerin ve hukukun korumayı ilke edindiği beş temel değerden biri olan mülkiyet hakkı, İslâm dininde muhterem kabul edilmiş, hırsızlık, gasp gibi buna yönelik tecavüzler şiddetle yasaklanmıştır. Kur'ân-ı Kerim'de; "Ey îmân edenler! Karşılıklı rızaya dayanan bir ticaret olmaksızın, birbirinizin malını haram yollarla, haksızlıkla yemeyin." buyurulmaktadır (Nisâ, 4/29). Hz. Peygamber de; "Müslüman'ın malı gönül rızası bulunmadıkça helal olmaz" demişlerdir (Şevkanî, Neylü'l-Evtâr, V/316). Vedâ haccı hutbesinde de, bütün insanlığa hitap ederek, "Şüphesiz bu günleriniz nasıl mukaddes bir gün, bu aylarınız nasıl mukaddes bir ay ve bu şehriniz nasıl mukaddes bir şehir ise, canlarınız, mallarınız ve namuslarınız da öyle muhteremdir, tecavüzden korunmuştur" demiştir (Tecrîd, IV/412, VI/334, X/389, 395).

Gaspın biri dünyevî diğeri uhrevî olmak üzere iki hükmü bulunmaktadır. Gasp eylemini gerçekleştiren kişi, bilerek bir günah işlediğinden âhiret cezasını hak etmiştir. Hz. Peygamber, "Kim bir karış toprak gasp ederse, Allâh kıyamet gününde o kimseyi yedi kat yeri onun boynuna geçirir" buyurur (Buhârî, Bed'ü'l-Halk, 2; Müslim, Müskât, 30). Dünyevî hükmü ise, cezanın yanında gasp etmiş olduğu malı tazmîn etmesidir. Malda bir değişiklik olmamış ise, olduğu gibi sahibine iade edilir; malın olduğu gibi iade edilmesi imkânı ortadan kalkmış ise, tazmîn cihetine gidilir. Tazmînin şekli ve uygulanacak ceza günün şartlarına göre yapılan yasal düzenlemelerle belirlenir.