Fetret Ne Demek?

NE NEDİR?

Fetret: İki şey arasında vâkî olan kesinti anlamına gelmektedir.

FETRET KELİMESİNE ÖRNEKLER

Yıldırım Bâyezîd’in başına gelen en tâlihsiz hâdise, hiç şüphesiz ki muhteris bir hükümdar olan Timur ile yaptığı Ankara Muhârebesi’dir. Bu muhârebe, Osmanlı’nın hazin mağlûbiyeti ile neticelenmiş ve acı bir fetret döneminin başlangıcı olmuştur.

*****

Yalnız maddî kuvvete değil, aynı zamanda siyâset ve mânevî güce de bağlı olarak onun elde ettiği netice, her türlü takdîrin fevkindedir. Zira milletlerin iç bünyesinde husûle gelen dâhilî kargaşa, ihtilâf, anarşi ve fetreti bertaraf etmek, düşman taarruzuna mukâvemet ve gâlibiyetten daha zordur. Çünkü dâhilî karışıklıkta insanların pek çoğu, doğruyu teşhiste güçlük çeker. Yeniden birliği temin, oldukça zorlaşır.

*****

Mâlum olduğu üzere, gerçekte müslüman olduğu hâlde kuru bir cihangirlik arzusuna râm olup papalığın da teşvik ve desiselerine kapılarak Osmanlı’ya saldıran Timur, yağma, talan ve katliamlarla

halkı ve devleti bîtap düşürmüştü. İşte bu gâilenin ortaya çıkardığı, tarihimizde “fetret devri” denilen on senelik çalkantıları bertaraf eden Çelebi Sultan Mehmed, ibret ve dikkatle incelenmesi gereken devâsâ bir şahsiyettir. Onun mücâdelesinden zamanımız için çıkarılacak pek çok ders ve ibret vardır.