Fazla Meşguliyetten Dolayı Evrâdını Çekemeyen Hanımlar Ne Yapacaklar?

Tasavvuf

Hanımların dünyâ telâşı biraz fazla. Bu yüzden aldıkları evrâdı çekemedikleri zaman ne yapacaklar? Evrâdını kazâ edecek mi? Alınıp yapılamayan bu tür evrâdın âhirette suâli olacak mı? Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz cevaplıyor.

Hanımların telâş ve meşgûliyetinin fazla olduğu doğrudur. Bu telâşın çoğunun plansızlıktan olduğu da doğrudur. Özel mânâda tasavvuf ve tarîkat, genel anlamda din, insanlara hayâtı düzenli yaşamayı ve zamanı iyi kullanmayı telkin etmektedir. Bu bakımdan düzenli bir hayâta ve zamanı iyi değerlendirmeye tâlip, tarîkata girmiş hanımların zamanı kullanma konusunda daha dikkatli olmaları gerekir.

Alınan evrâd ve ders bir emânettir. Eğer çeşitli sebeplerle vaktinde yapılamamışsa aynı gün ilk fırsatta kazâ edilmelidir. Terketmek bir defa da olsa, insanın gündemine girerse ondan sonra yol oluverir. İnsanın kendi irâdesiyle alıp başladığı ve hayâtının bir parçası olmak üzere mânevî bir taahhüdde bulunduğu evrâdını terketmesi uygun değildir. Herhâlde tekeffül ettiği, üstlendiği bir görevi keyfî olarak yerine getirmediği için âhirette sorgu ve suâli mûcib olacaktır. Çünkü insan böyle bir görevi almakla bir irâde kullanarak tercihte bulunmaktadır. Bu tercihin sebepsiz terki en azından insanın kendi içinde cevâbı kolay verilemeyecek bir eziklik oluşturacaktır.

Kaynak: Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, 300 Soruda Tasavvufi Hayat, Erkam Yayınları