Faiz Ne Demek?

NE NEDİR?

Faiz nedir, ne anlama gelir? Faiz kelimesinin sözlük ve fıkhi anlamı nedir? Faiz kelimesinin anlamı ve faiz ile ilgili cümleler.

Faiz sözlükte, “işletmek için bir yere ödünç verilen paraya karşılık alınan kâr, getiri, ürem, nema” demektir.

FAİZ NEDİR?

Ödünç işlemlerinde ve alışverişte karşılığı bulunmayan hakiki veya hükmî fazlalık.

Türkçe’deki yaygın karşılığı “faiz” olan Arapça ribâ kelimesi sözlükte “fazlalık, nemâ, artma, çoğalma; yükseğe çıkma; (beden) serpilip gelişme” gibi anlamlara gelir.

Fıkıh literatüründe ise ribâ, borç verilen bir parayı veya malı belli bir süre sonunda belirli bir fazlalıkla, yahut borç ilişkisinden doğan ve süresinde ödenmeyen bir alacağa ek vade tanıyıp bu süreye karşılık onu fazlalıkla geri almanın veya bu şekilde alınan fazlalığın adıdır. Türkçe’de kullanılan “faiz” kelimesi de Arapça kökenli olup genelde ribâ ile eş anlamlı kabul edilir. (Kaynak: DİA)

FAİZ İLE İLGİLİ CÜMLELER

Resûlullah faizi yiyene, yedirene, yazana ve buna şahitlik eden iki kimseye lânet etti ve ‘Hepsi (günahta) eşittir.’ buyurdu. (Müslim, Müsâkât, 106)

***

Faiz yoluyla mal çoğaltan hiç kimse yoktur ki sonunda durumu (malında) azalmaya dönüşmesin. (İbn Mâce, Ticâret, 58)

***

Belli şartlarla ödünç verilen paradan muayyen zaman sonunda alınan kâr, ribâ: Bütün civar köylülere yüzde iki yüz fâizle borç verirlerdi. (Ömer Seyfeddin)

***

Bu da mühim fâizlerle istikraz edilmiş paraların Beyoğlu’na akmasına sebep oldu. (Yahyâ Kemal)

***

Son on beş sene içinde fâizciliğiyle zenginleşen Eseoğlu, Kumdere’nin dibinden başlayan ova tarlalarını birer birer satın almaya başlamıştı. (Ömer Seyfeddin)