E-virüs Salgını Yayılıyor

BİLİM ve TEKNOLOJİ

Teknolojinin ve sosyal medyanın bilinçsizce kullanılması bireylerde ‘e-hastalık’lara neden oluyor. Bu hastalıklar kişide kaygı, huzursuzluk yaratırken, bazı durumlarda nefes darlığı ve baş dönmesine dönüşüyor.

Teknolojinin gelişmesi, dijital araçların yaygınlaşması ve sosyal medyanın bilinçsizce kullanılması nedeniyle bireylerde nomofobi, FOMO, Siberhondrik, Photolurking, Facebook depresyonu ve cheesepodding adı verilen çeşitli “e-hastalık”ların ortaya çıktığı bildirildi. Uzmanlar, çağın hastalıkları olarak ifade edilen bu tür psikolojik rahatsızlıkların, özellikle çocuk ve gençlerin gelişimini olumsuz etkilediğini, problem yaşayan kişilerin mutlaka tedavi olması gerektiğini belirtiyor. Ruh Sağlığı Derneği Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ömer Akgül, internetin avuç içine sığması, tüm ekranların artık hem telefon hem de bilgisayar olarak kullanılabilmesinin ekran bağımlılığını artırdığını anlattı.

BİR 'TIK' UZAKTAKİ BAĞIMLILIK

Akgül, “İnternet ve teknolojik alet insanların hayatlarının merkezi haline geldikçe insanlarda teknoloji bağımlılığı da ortaya çıkmış oluyor” diye konuştu.

Teknoloji ve internetin de ciddi bir bağımlılık türü olduğunu ifade eden Akgül, “Kişi kendini nasıl kontrol edeceğini öğrenirse teknolojinin faydalarından daha çok yararlanıp zararlarını daha az yaşayabilir. Günümüzde her şeye bir 'tık' uzaklıkta olduğumuz ve özel hayatımızı daha şeffaf yaşadığımız için teknolojiye bağlı olarak hastalıklar gözükmektedir” değerlendirmesini yaptı.

SİZ HANGİSİNE YAKALANDINIZ?

Nomofobi: Kişi telefondan uzaklaştığında haber alamamaktan korkar ve panikler.

FOMO: Sosyal medyada arkadaşlarının durumlarından haberdar olma isteğine karşı koyamama ve durumları sürekli takip etme isteğinde olma halidir.

Ego sörfü: Teknolojiye düşkünlüğü olan insanlardan bazıları belirli süre aralıklarıyla kendi ismini internette aratıp, kendisiyle ilgili gelişmeleri takip eder.

Google takibi: Bir kişinin çevresindeki kişileri sürekli olarak arama motorları aracılığıyla araştırması.

Siberhondrik: Hastalık durumlarında doktor muayenesi yerine internette tedavi yöntemlerini araştırma ve uygulama hastalığıdır.

Photolurking: Özellikle herhangi bir sosyal ağ platformunda insanların fotoğraflarına saatlerce bakarak zaman geçirmek ve bunu sürekli yapmak.

Cheesepodding: Bir kişinin internet başında geçirdiği süre boyunca internetten 'mp3' indirme hastalığı.

Facebook depresyonu: Facebook ve diğer bazı sosyal ağlar insanları depresyona eğilimli yapıyor.

İnternet siniri: Mobil cihazlardaki veya bilgisayardaki performans düşüklüğü ya da geçici sorunlar stres kaynağıdır.

Kaynak: yenisafak.com