Dini Sohbette Dikkat Edilecek Edepler

İbadet Hayatımız

Dini sohbete gelen kişilerin dikkat edeceği edepler...

1- Samimî Bir Niyet ve Tevâzû Sahibi Olmalı

Sohbet eden de dinleyen de daha önceden kendisini mânen hazırlamalı, sohbet meclisine ibâdet vecdiyle girmelidir. Zira mânevî sohbetlere iştirak, Peygamber Efendimiz’in Sünnet’ine ittibâ mâhiyetindedir.

2- Kardeşlerine Hürmet ve Muhabbet Duymalı

Allah için birbirini sevip kardeşlik hukûkuna dikkat etmenin esas karşılığı, kıyâmet gününde görülecektir. Zira diğer bir hadîs-i şerîfte ifâde edildiğine göre hiçbir gölgenin bulunmadığı kıyâmet gününde Arş’ın altında gölgelenecek yedi zümreden biri de, Allah için kardeş olanlardır.[1] Bu kardeşliğin ispatı ise, kardeşinin iyi zamanında sevincine iştirak etmek, diğer taraftan zor zamanında da dert ortağı olabilmek, yanıbaşında bulunmak, onun için fedâkârlık gösterip onu kendisine tercih edebilmektir.

3- Kardeşliği Zedeleyecek Hususlardan Kaçınmalı

Bir müslüman, din kardeşinin meydana çıkmamış bir ayıbını ortalığa dökmemeli, geçmişte işleyip artık terk ettiği yanlış davranışlarını yüzüne vurmamalıdır. Eğer kişi, kardeşinden vâkî olan bir ayıbı örtmez ve eski hatâlarını karıştırırsa, aynı tehlikelere kendisinin de düşmesi kuvvetle muhtemeldir. Kardeşlik hukûkunda en çok dikkat edilmesi gereken hususlardan biri de lüzumsuz tartışmalardan uzak durmaktır.

4- Sohbetlere Devam Etmeli

Tasavvuf yoluna samimiyet ve gayretle giren kişinin ahlâkı güzelleşir, kendisinde güzel huylar tecellî eder. Ancak bunlar da, evrâdını büyük bir feyz ve huzur içinde yapıp, mânevî sohbetlere düzenli olarak devam etmekle elde edilir.

5- Zamana Riâyet Etmeli

Sohbetlere zamanında gelmek ve sohbeti zamanında bitirmek de bu hassâsiyetin îcaplarındandır. Geç kalarak kardeşlerimizi bekletmek ve sohbetin ortasında girip huzuru ihlâl etmek, zamanı israf olduğu gibi, aynı zamanda mühim bir kul hakkıdır.

[1] Bkz. Buhârî, Ezân, 36.

Kaynak: Osman Nuri Topbaş, Sohbet ve Adabı, Erkam Yayınları