Dar Pantolon Giymek Zararlı mı?

SIHHAT

Reflü hastasıysanız ya da reflü semptomlarınız olduğunu düşü­nüyorsanız, doktora bile gitmeden giyim tarzınızı değiştirmelisiniz.

Çalışmalar toplum genelinde insanların neredeyse yüzde 7’sinin her gün yemek borusunda bir yanma hissi yaşadığını ortaya koyuyor. Bu belirtileri gece yaşayanların oranının yüzde 36’ya çıktığını söyleyen Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Melih Özel, özellikle fazla kilo ve hayat tarzının reflüye neden olduğunu belirtti.

Yemek borusu, diyafram ve mideye ait kas yapılarının o bölümü yeterince kapatamaması ve bunun sonucunda mide içeriğinin yemek borusuna kaçması olarak tanımlanan reflü birçok kişinin hayatını olumsuz etkiliyor.

ERKEKLERİ DAHA ÇOK ETKİLİYOR

Reflünün görülme sıklığı kadın ve erkeklerde aynı olurken hastalığa bağlı komplikasyonlar erkekleri daha çok etkiliyor. Sanılanın aksine stres ile reflü arasında doğrudan bir ilişkinin bulunmadığını söyleyen Özel, “Ancak stres mide asit salınımı ve kan dolaşımı üzerindeki olumsuz etkileri şiddetlendirebilir” dedi.

Hayat tarzının reflü hastalığında büyük etkisi olduğunu anlatan Özel, “Sigara kullanıyorsanız, yağlı ve aşırı besleniyorsanız, fazla kilonuz varsa reflü hastalığına yakalanma riskiniz kaçınılmaz olur” şeklinde konuştu.

DAR VE YÜKSEK BELLİ GİYİM TARZINDAN UZAKLAŞIN

Hayat tarzında yapılacak değişikliklerin reflü ataklarının sıklığını, şiddetini etkileyeceğini vurgulayan Gastroenteroloji Uzmanı, “Sıkı giysilerden uzak durmak ve korse, sıkı kemer, dar pantolon, dar etek giymek yerine vücudu sarmayan, sıkmayan giysiler tercih etmek reflü has­talarına inanılmaz derecede semptom kontrolü sağlar” diye konuştu.

Prof. Dr. Özel, reflü hastalığı olanlara ya da reflü semptomu olduğunu düşünenlere doktora bile gitmeden önce giyim tarzlarını değiştirmelerini önerdi.

UYURKEN HAYATIZI KOLAYLAŞTIRIN

Daha hafif giyinmek, uyku sırasında karyolanın başu­cunu biraz yükseltmek, öğünleri küçültmek, egzersiz yapmak gibi basit değişikliklerin hastalık kontrolünü sağlayacağını anlatan Profesör, “Ayrıca domates suyu, greyfurt suyu, sodalı içecekler, kafein içeren içecekler reflüye neden olabilir. Uyku sırasında vücudun pozisyonunu değiştirmek gece yaşanan reflü ataklarını rahatlatır. Reflüye engel olabilecek bir yatış pozisyonu için yapılması gereken asıl değişiklik, karyolanızın başucu kısmını 20 cm kadar yükseltmektir. Bunun yatma pozisyonu açısından rahatsızlık verici olduğunda şüphe yok. Bu yaklaşıma alternatif olarak reflü yastıkları bulunuyor. Alternatifleri deneyerek hangisinin sizin için yararlı olabileceğini bulmak mümkün. Ancak yastıktan çok daha önemlisi de yemek yedikten hemen sonra yatılmaması” dedi.

KİLO FAZLALIĞI DEMEK DAHA SIK REFLÜ ATAĞI DEMEK

Kilo fazlalığı olan ya da obez hastaların zaten ciddi bir sağlık riski ta­şıdıklarını anlatan Özel, “Yüksek tansiyon, kalp damar hastalıkları, şeker hastalığı ve bazı kanserler bu riskler arasında en başta gelenler. Obez hastalarda reflü daha ağır seyrediyor. Kilonun kont­rolünü sağlayacak şekilde mantıklı ve sağlıklı bir diyet uygulanması, reflü­nün kontrolü için çok önemli” uyarısında bulundu.

REFLÜ HASTALARINA TAVSİYELER

Özel, reflü hastalarının hayatını kolaylaştıracak 8 tavsiyeyi ise şöyle sıraladı:

- Az yiyin, öğün atlamayın, ara öğünleri ihmal etmeyin.

- Beslenme içeriğinizdeki yağ miktarını kesinlikle azaltın.

- Süt ve süt ürünlerini test edin. Yağ içeriği daha önemli. Özen gösterin.

- Şeker ve tatlı sizi üzebilir. Çikolata, nane ve tarçın da...

- Baharatlar önemli. Acı yemek güzeldir ama gece kâbusunuz olabilir.

- Sitrik asit içeren, kafein içeren, asitli içecekler belirtilerinizi artırabilir.

- Sebzeler gaz yapabilir ama genellikle reflünüzü azdırmaz. Hemen yaftayı yapıştırıp, kategorize etmeyin.

- Dışarıda yemek yerken, tatilde, seyahatte, nerede olursanız olun diyetinizin kontrolünü elden bırakmayın.