D Vitamini Eksikliği Neleri Etkiliyor?

SIHHAT

Çocuk Endokrinolojisi Uzmanı Prof. Dr. Semiz, D vitamini eksikliğinin, çocuklarda büyüme ve gelişmeyi etkileyebileceği uyarısında bulundu.

Çocuk Endokrinolojisi Uzmanı Prof. Dr. Serap Semiz, çocuk ve yetişkinlerde D vitamini eksikliğinin nedenleri ve tedavisine ilişkin düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, D vitamininin, vücutta kalsiyum dengesini düzenlemek, kemik mineral yapısının oluşmasını sağlamak, büyüme-gelişmeye katkıda bulunmak ve bağışıklık sistemini güçlendirmek gibi son derece önemli bir işleve sahip olduğunu belirtti.

Bu önemli işlevlerinden dolayı D vitamini gereksiniminin, hızlı büyüme dönemlerinde arttığını aktaran Semiz, "Çünkü eksikliğinde, çocuklarda büyüme ve gelişme etkilenebilir, ciddi bir metabolik kemik hastalığı olan raşitizm ortaya çıkabilir." ifadelerini kullandı.

D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ BİRÇOK HASTALIĞI  TETİKLİYOR

Endokrinoloji ve Metabolizma Uzmanı Prof. Dr. Rüştü Serter de D vitamininin kas-iskelet ve immün sistem başta olmak üzere vücuttaki tüm sistemleri etkilediğini, kardiyovasküler hastalıklardan diyabet, obezite, kemik sağlığı ve kansere kadar birçok hastalıkla ilişkisi olduğunu söyledi.

D vitamini eksikliğinin sıklıkla rastlanan belirtileri arasında yorgunluk ve bitkinlik olduğuna işaret eden Serter, vitaminin diyabetle olan ilişkisine de değindi.

Prof. Dr. Serter, şunları kaydetti:

"Türkiye'de son 10 yılda diyabetli hasta sayısı yüzde 7'den yüzde 14'lere ulaşmış durumda. D vitamini eksikliğini saptamak için detaylı bir kan analizi yaptırmak önemli. Güneş ışınlarından D vitamini alabilmemiz için güneşlenme zamanına da dikkat etmek gerekir. Örneğin, haftada en az 3 gün 10.00-15.00 saatleri arasında 15-20 dakika kadar güneş ışınlarıyla temas edilmesi gerekiyor. Faktör 15'in üzerindeki güneş yağları ise güneşi bloke ediyor. Bunlara dikkat edilmezse yazın alınan güneşin D vitamini ihtiyacını karşılamaması söz konusu olabilir. Öte yandan aşırı güneşe maruz kalma ise cilt kanseri riskini artıyor. Diğer taraftan besinlerle vücuda alınan D vitamini çoğu zaman günlük alınması gereken miktarın altında kalıyor."

Kaynak: AA