Çörek Otu Hakkında Doğru Bildiğimiz Yanlışlar

SIHHAT

Uzmanlar, çörek otu ve yağı hakkında toplumda kabul edilmiş bazı doğruların yanlış olduğunu söyledi.

Çörek otunun birçok hastalığa şifa olduğunun altını çizen Tıbbı ve Aromatik Bitkiler Uzmanı Sevil Gülsoy, "Mevsim geçişlerinde, alerjik durumlarda, kolesterol ve şeker hastalıklarında, bağışıklık sisteminin güçlü tutulmasında, hemen hemen her durum için tâvsiye edilen çörek otu mükemmel bir bitkidir. Çörek otunun yararları bunlarla da sınırlı değil. Özellikle saç ve cilt bakımı içinde destekleyicidir.

Yapılan bilimsel çalışmalar çörek otu içerisinde 100 den fazla bileşik olduğunu göstermiştir. Bunlardan bazıları nigellon ve alpha pinen bileşimleri, omega-3, omega-6 yağ asitleri, selenyum, çinko, demir, bakır, kalsiyum mineralleri ile E vitaminidir. Bu bileşikler ve yağ asitleri özellikle bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesinde son derece mühim" dedi.

Salatalara ekleyeceğiniz yarım tatlı kaşığı Çörek otu yağı ile lezzetinin ve şifasının arttırılabileceğini söyleyen Gülsoy, "Ayrıca öğütülmüş çörek otunu yoğurtlara da ekleyebilirsiniz. Çörek otu, içerdiği bileşenler sayesinde hücre yenileyici özelliğinin yanında anne sütünü de arttırmaya yardımcı olur. Bunun için ister yağ formunda isterseniz öğütülmüş formda ya da bala karıştırarak tüketebilirsiniz" şeklinde konuştu.

TADININ ACI OLMASI KALİTESİYLE İLGİLİ DEĞİL

Gülsoy, çörek otu yağında doğru bilinen yanlışları şu şekilde sıraladı:

1- Tat: Çörek otu tohumunun tadı hafiftir. Tadının acı olması bu yağın kaliteli olduğu anlamına gelmez. Yağın verimliliği artması için sıkım sırasında ısıl işlem tatbik edilir. Buda rengin koyulaşmasına, tadın acılaşmasına sebep olur. Bunu analizlerde peroksit miktarına bakılarak da anlamak mümkündür. Oysa soğuk pres yöntemi ile elde edilen çörek otu yağında acılık ve boğazı yakma oranı hafiftir.

Ayrıca oksijenle temas etmiş, depolama koşulları uygun olmayan çörekotu yağlarında asitlik miktarı ve peroksit miktarı artar. Bu da acı tatta ve yağın renginde artmalara sebep olur.

2- Renk: Yağın rengi orjinalinde soğuk sıkımda açıktır.

3- Koku: Karakteristik çörek otu kokusu

4- Peroksit: Soğuk preslenmiş ve naturel yağlarda max 15 meq O2\kg olması gerekir. Yağlarda peroksit miktarı oksidasyon derecesi hakkında bilgi verir. Lipid oksidasyonunun (bozunma) ilk aşamasıdır, istenmeyen tat ve koku oluşumu, yağda çözünen bazı vitaminlerin kaybına sebebiyet verir. Serbest radikallerin artmasına sebebiyet verebilir.

5- Asitlik: Asitlik derecesi yüzde 1-10 arasında değişir. Sıhhatinizi desteklemek için kaliteli ve soğuk sıkım çörek otu yağını tercih edin. Bunun için ya yağınızın peroksit miktarını ölçtürün yada güvenilir, standartlara uygun üretim yapan firmayı tercih edin.