Çocuk İletişiminde 12 Önemli Kural

Çocuk Eğitimi

Çocuk yetiştirmenin gitgide zorlaştığı bu dönemde önemli bazı kurallara uyarak bu süreçte daha temkinli yol alabilirsiniz.

Çocuk yetiştirmenin bu dönemde daha zorlaştığı artık herkesin kabulü. Eskisi gibi bütün söylenenlere harfiyen uyan ya da anne babasının söylediği her şeyi koşulsuz şartsız kabul eden bir nesil yok artık. Hal böyle olunca anne babalar da nasıl bir yol izlemeleri gerektiğinden tam emin olamayabiliyor. Kimi zaman çocuklarla iletişim kopukluklarına bile sebep olabilen tatsızlıklar her aile için kabus oluyor. Bu dönemde hem büyük ebeveynlerden hem de uzmanlardan çocuk yaklaşımıyla ilgili bilgi almak büyük önem taşıyor.

Uzman Hipnoterapist Gani Eser, anne ve babalara çocuk iletişimine dair 12 önemli kuralı sıraladı.

  1. Çocuklarınız arasında cinsiyet ayrımı yapmayın.
  2. Çocuklarınızı birbirleriyle veya başka çocuklarla kıyaslamayın!
  3. Onlarla bireysel vakit geçirin. Her biri için ayrı zaman dilimleri yaratın.
  4. Sizin yanınızda güvende ve özel hissetmelerini sağlayın. Onların seviyesine inin.
  5. Göz teması kurarken eğilin ya da çömelin. Gözleriniz onlarınkiyle aynı hizada olsun.
  6. Genellikle "dostum, arkadaşım" gibi hitap biçimleri kafalarının karışmasına neden olacağı için "oğlum" ya da "kızım" demeyi tercih edin.
  7. Oyun oynarken öğretin ve tamamen onlarla olun. Cep telefonunuzu, tabletinizi kapatıp bir kenara koyun.
  8. Hata yapmalarına izin verin. Çabaları için takdir etmeyi ihmal etmeyin.
  9. Düştüklerinde kaldırmayın ve yapabilecekleri işleri siz üstlenmeyin.
  10. Sorumluluk verin. Evcil hayvanınızın ya da çiçeklerinizin bakımı konusunda küçük sorumluklar verin. Yerine getirdikçe övgü dolu sözlerle ödüllendirin.
  11. Sanatçı yönünü destekleyin. Yaptığı her resmi beğenin. Öğrendiği duâ ve sureleri okuması için yardımcı olun. Birlikte söyleyin. Yaratıcı yönünü kullanırken izleyin.
  12. Tutarlı olmak çocuk yetiştirmenin en önemli kuralıdır. Sözünüzle eyleminiz uyuşmuyorsa çocuğunuz size olan güvenini yitirir. Davranışlarınız onlara kılavuzluk edecektir. En önemli rol modelleri olduğunuzu unutmayın ve her davranışınızın taklit edildiğini bilin.