Çanakkale Mahşeri

Osmanlı Tarihi

1. Dünya Savaşı’nda Çanakkale savaşları öncesi Türklere karşı yapılan olumsuz propaganda ve savaş esnasındaki tüm imkansızlıklara rağmen Türk ordusunun kesin başarı sağladığı ve Haçlı - Batı zihniyetinin temsilcileri: İngiliz ve Fransız kuvvetlerini ağır mağlubiyete uğrattığı tek cephe Çanakkale’dir. Peki Çanakkale zaferi nasıl kazanıldı? Türk ordusuna Çanakkale’yi kazandıran sebebi savaşın tanıkları anlatıyor.

Cenâb-ı Hak buyuruyor:

 “…Yardım ve zafer ancak mutlak güç sahibi, hüküm ve hikmet sahibi Allah katındadır.” (Âl-i İmrân, 126)

Rasûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem- buyuruyor:

“İslâm’ın zirvesi, kubbesi cihaddır.” (Tirmizî, Îmân 8; İbni Mâce, Fiten 22)

ÇANAKKALE SAVAŞI KAHRAMANLARI

Çanakkale mahşeri; “cihânın yedi iklîminden” Türk’ün aziz topraklarına “kaynayan bir kum gibi” sökün edip gelmiş, Türk’ü tarihten ve hatta beşeriyet hafızasından söküp atmaya ahdetmiş düşman karşısında, Türk’ün “göğsündeki kat kat îmanla” ve kanının her damlasıyla verdiği cevabın destanıdır. Çanakkale mahşeri; asırlardır Anadolu coğrafyasında çalınan mayanın bozulmayacağının, en sağlam istihkâmın vatanını nâmûs bilenlerin pâk yürekleri olduğunun, “rükû” haricinde cihâna nizam vermiş başların asla eğilmeyeceğinin destanıdır. Bir muharebede tek bir neferin bile ne kadar önemli olduğu malumdur. Çanakkale siperlerindeki en üst rütbelilerden en düşük rütbelilere kadar bizleri sayısız kahraman vardır. Çanakkale mahşerinin kahramanları öyle bir rûh iklîminin insanlarıdır ki, efsanelerde anlatılanlardan daha efsanevî, tarih kitaplarında anlatılanlardan ise daha gerçektirler.

ÇANAKKALE SAVAŞI ANILARI

“… Evet, insan ruhunu yenmek mümkün olmuyor.  Dünyada hiçbir ordu bu kadar sürekli ayakta kalamaz. Sadece bugün 1800 şarapnel attık. Aylardan beri gece gündüz savaş gemilerimiz mevzilerini bombalıyor. Son derece hırpalanmış Türkleri koruyan Cenab-ı Allah’larından ayırmak için başka ne yapılabilir!...” Müttefik Orduları Başkomutanı General Jean Hamilton Çanakkale ruhundan böyle bahsediyordu.

Yine Beşinci Osmanlı Ordusu Kumandanı Mareşal Liman von Sanders şu cümlelerle Çanakkale destanını ifade etmiştir:

“Bir asker için mutluluk denen bir şey varsa, Türk’lerle omuz omuza savaşmaktır diyebilirim. Fakir insanlardı; buğday kırığından yapılmış çorba en önemli yemekleriydi; sağlıksız su içerlerdi; çamur barınaklarda yatarlardı; fakat en modern silah ve araçlarla donanmış düşmanlarına karşı aslanlar gibi savaşırlardı… Bu insanların kalplerinde sadece ve sadece ulvî bir vatan sevgisi vardır. Ölüme onlar kadar gülümseyerek giden bir millet ferdi daha göremedim.” demiştir. (Kaynak: Mehmed Niyazi Çanakkale Mahşeri, Ötüken Yayınları)