Cami ve Mescitlerde Dikkat Edilecek Hususlar

Sorularla İslam

cami cemaati nelere dikkat etmelidir? Cami ve mescitlere girerken dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır.

Mescitler, Allah’a ibadet edilen mekânlar olduğu için kutsal yerlerdir. Bu yerlere gelişigüzel girilmez.

CAMİ VE MESCİTLERE GİRERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

Camiye girildiğinde kerahet vakti değil ve henüz namaza başlanmamış ise iki rekât “Tahiyyetü’l-Mescid” kılınır. Peygamberimiz (s.a.v.), “Sizden biriniz mescide girdiği vakit, oturmadan önce iki rekât namaz kılsın.” (Buhârî, “Salât”, 60, Müslim, “Salâtü’l-müsâfirîn”, 11.) buyurmuştur.

Soğan ve sarımsak yemiş olan kimselerin camiye gitmeleri uygun olmaz. Çünkü bunların kokusu başkalarını rahatsız eder.

Peygamberimiz (s.a.v.),

“Her kim sarımsak veya soğan yemişse bizden yahut mescidimizden ırak olsun, evinde otursun.” (Müslim, “Mesâcid”, 17.) buyurmuştur.

Bunları yemek haram değil, helaldir. Ancak kokuları rahatsız edici olduğundan, bunları yiyen kimsenin camiye gitmemesi öğütlenmiştir.

Camilerde gürültü yapmak, kayıp ilan etmek de uygun değildir. Bunun gibi alışveriş yapmak ve dilenmek de caiz değildir. Camiler, ibadet yerleri olduğu için buralarda —vaaz edenler, ders verenler hariç— yüksek sesle konuşmak uygun olmaz.

Camilere en güzel ve en temiz elbiseleri giyerek gitmeli, cemaati rahatsız edecek kirli, yağlı iş elbiseleriyle gitmemelidir. Cenab-ı Hak, “Ey Âdemoğulları, her mescide gidişinizde ziynetli elbiselerinizi giyin.” (7/A’râf, 31.) buyurmuştur.

Cami ve mescitlerin inşasından tutun da temizliğine ve aydınlatılmasına varıncaya kadar verilecek hizmet, övgüye değer bir hizmettir. Rivayete göre, bir zenci kadın Peygamberimizin (s.a.v.) mescidini devamlı silip süpürür ve temizliğini yapardı. Bir ara görünmez olmuştu. Peygamberimiz (s.a.v.) bu kadını sorunca, öldüğünü söylemişler, Peygamberimiz (s.a.v.) üzülmüş ve “Bana ölümünü haber vermeli değil mi idiniz? Haydi, Kabrini bana gösterin” buyurmuş ve kabrinin başına varıp üzerine namaz kılmış, dua etmiştir. (Buhârî, “Salât”, 74.)

Bu, camiye hizmetin, Peygamberimiz (s.a.v.) tarafından takdir gören bir davranış olduğunu göstermektedir.

Ayhali ve lohusa olan kadının ve cünüp olan kimselerin zorunlu bir durum olmadıkça camiye girmeleri caiz olmaz.

Gayrimüslimin cami ve mescide girmesi caizdir. Peygamberimiz (s.a.v.), Müslüman olmayan Sakif kabilesi heyetini mescitte misafir etmiş, Ebû Sufyân Müslüman olmadan önce Kureyş’in bozduğu Hudeybiye antlaşmasını yenilemek üzere Medine’ye geldiği zaman onu da mescitte kabul buyurmuştur. (ed-Dürrü’l-muhtâr, V, 340-341, el-Eşbâh ve’n-nezâir, II, 176.)

Kaynak: İslam İlmihali, Diyanet