Bir Şehir İki Vatan: Kilis

ÜMMET

5 yıldır süren iç savaş yüzünden 2,7 milyon Suriyeli Türkiye'ye kaçtı. Türkiye'nin hemen hemen bütün şehirleri Suriyelilerle tanıştı. Ama bir kentin durumu daha farklı. Sınır şehri Kilis, Suriyeli göçmen nüfusunun, Türk nüfusu geçtiği tek şehir. Hayatın her alanında ortak bir birliktelik var.

Türkiye'nin Suriye sınırındaki şehirlerinden Kilis, Suriye'deki iç savaşın başından itibaren önemli bir değişim yaşıyor. Göçmen sayısı sürekli arttı ve 5 yıl sonra bugün artık yerli nüfusun çok üzerinde. Kilis'te 90 bin civarında Türk nüfusunun yanında bugün artık kayıtlı 127 bin Suriyeli yaşıyor.

Şehirde her yerde Türkçe ve Arapça tabelalar var. Suriyelilerin açtığı işyeri sayısı da 200'ü geçmiş durumda. Sosyal hayat her geçen gün biraz daha birleştiriyor Türklerle Suriyelileri. Kilis'te son iki yılda 263 kişi Suriyelilerle evlendi.

EĞİTİM ÇAĞINDA 30 BİN SURİYELİ ÇOCUK

Suriyeli sığınmacıların Türkiye'de en çok yaşadığı sorunların başında eğitim geliyor. Kilis'te de ilk ve orta öğretim çağında Suriyeli çocuk sayısı 30 bin. Bir çoğu geçici eğitim merkezlerinde Suriye müfredatıyla eğitim alıyor.

Ancak bir okul var ki orada durum farklı. Milli Eğitim Bakanlığı ve UNICEF işbirliği ile Kilis'te pilot okul seçilen Hürriyet İlkokulu ana sınıfında 60 Suriyeli, 80 Türk öğrenci, birlikte okul öncesi eğitim görüyor. Türk ve Suriyeli çocuklar beraber şarkı söylüyor, oyun oynuyor ve hikâye dinliyorlar. Türkçe bilmeyen Suriyeli çocukların sorun yaşamamaları için Suriyeli iki öğretmen de okulda görevlendirildi. Hibe Jaffal ve Besime Abras, Türkçe öğretmeni olarak görev yapıyor. Besime Abras, Halep Üniversitesi’nde Türk Dili ve Edebiyatı okudu. İki yıldır Kilis’te yaşıyor. Abras, Suriyeli çocukların Türkçe öğrendikçe güvenlerinin arttığını, kendilerini daha rahat ifade etmeye başladıklarını söylüyor:

“Türkiye, Suriyeli çocuklar için yeni bir ülke ve yeni bir dil demekti. İlk zamanlar çok zorlanıyorlardı. Şimdi yavaş yavaş Türkçe’yi öğrenmeye başladılar. Çocukların hepsine hem Türkçe hem de Arapça hikayeler okuyoruz, şarkılar söylüyoruz. Böylece daha rahat uyum sağlıyorlar. Arapça konuşan öğretmenlerin olması da Suriyeli çocukları çok rahatlatıyor. Özgüvenleri artıyor.”

Kilis'e yerleşen Suriyelilerin büyük kısmı Halep, Azez ve çevresinden gelenlerden oluşuyor. Kilis, iç savaşın sürdüğü Suriye'ye en yakında noktada, barışa ev sahipliği yapıyor.

Kaynak: Al Jazeera Türk