Bereket ile İlgili Hadisler

HADİSLER

Bereket hakkında hadisler nelerdir? Peygamberimizin (s.a.v.) bereket ile ilgili hadis-i şerifleri...

Peygamber (sallallahu aleyhi ve sellem) Efendimizin bereketle ilgili hadisleri.

BEREKET HAKKINDA HADİSLER

Bir köle Hz. Ali’ye (radıyallahu anh) gelerek:

“–Borcumu ödeyecek gücüm yok, bana yardım et!” demişti. O da:

“–Resûlullah’ın bana öğrettiği duâyı ben de sana öğreteyim mi? Buna devâm ettiğin takdirde, üzerinde Sebir Dağı kadar borç olsa bile Allah onu ödemene yardım eder” dedi ve şu duâyı okudu:

 “Allah’ım! Bana helâl rızık nasip ederek beni haramlardan koru! Lûtfunla beni senden başkasına muhtaç etme!” (Tirmizî, Deavât, 110/3563; Ahmed, I, 153)

***

Vahşî b. Harb’in (radıyallahu anh), babası aracılığı ile dedesinden naklediyor:

Ashap, “Ey Allah’ın Resûlü, yiyoruz ama doymuyoruz!” deyince Resûlullah, “Ayrı ayrı yiyor olmalısınız.” demiş. Onlar, “Evet” deyince ise şöyle buyurmuştu: “Yemeği topluca yiyin ve (başlarken) Allah’ın adını anın ki, bereketli olsun.” (Ebû Dâvûd, Et’ıme, 14; İbn Mâce, Et’ıme, 17)

***

İbn Abbâs’ın (radıyallahu anh) naklettiğine göre Resûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur:

“Sizden biri yemek yediği zaman, ‘Allah’ım, bu yemeği bizim için bereketli eyle ve bize bundan daha hayırlısını ikram eyle.’ desin.” (Ebû Dâvûd, Eşribe, 21)

***

Hakîm b. Hizâm’ın (radıyallahu anh) naklettiğine göre, Hz. Peygamber (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur:

“Alışverişte bulunanlar birbirlerinden ayrılmadıkları sürece kararlarını değiştirme hakkına sahiptirler. Eğer doğruyu söyler ve (malın ayıbını) açıkça dile getirirlerse, alışverişlerinde kendilerine bereket ihsan edilir. Ama yalan söyler ve (kusurları) gizlerlerse alım satımlarının bereketi yok olur gider.” (Müslim, Büyû’, 47; Buhârî, Büyû’, 19)

***

Ebû Hüreyre’nin (radıyallahu anh) naklettiğine göre, Allah Resûlü ((sallallahu aleyhi ve sellem) kendisine ilk ürün getirildiğinde şöyle buyururdu:

“Allah’ım, şehrimizde (Medine’de) meyvelerimizde ve ölçeklerimizde bereket üstüne bereket ver!” (Müslim, Hac, 474)