Bedir Nerede? Bedir Savaşı Kısaca - Bedir Gazvesi Sebep ve Sonuçları

Hac ve Umre Terimleri

Bedir nerededir? Bedir savaşı nasıl oldu? Bedir Gazvesi'nin sebepleri ve sonuçları nelerdir? Bedir savaşı hakkında kısaca...

Bedir, Medine'nin 160 km. kadar güneybatısında, Kızıldeniz sahiline 30 km. uzaklıkta, Medine-Mekke yolunun Suriye kervan yoluyla birleştiği yerde bulunan küçük bir kasabadır. Bugün hurma bahçeleri yanında çeşitli sebze ve meyvenin de bol olarak üretildiği yerleşim birimlerinden biri olan Bedir, asıl şöhretini Mekkeli müşriklerle Hz. Peygamber -sallâllâhu aleyhi ve sellem- arasında meydana gelen ilk savaştan sonra kazandı.

  • Bedir Savaşı Nasıl Oldu?

Hicretten sonra Kureyşli müşrikler müslümanları kendi hallerine bırakmadıkları gibi eski düşmanlıklarına devam ettiler. Bunun üzerine Hz. Peygamber -sallâllâhu aleyhi ve sellem-, Medine’ye sığınmış olan müslümanları bu tehdide karşı korumak için karşı tedbirler aldı ve Kureyş kervanlarının kendi nüfuz bölgelerinden kolaylıkla geçemeyeceklerini göstermek amacıyla çevreye bazı küçük askerî seferler düzenledi. Bu çerçevede Suriye'den dönen Ebû Süfyân’ın idaresindeki bir ticaret kervanına Bedir’de baskın düzenlemek için harekete geçildi.

Medine'den yola çıkan Hz. Peygamber -sallâllâhu aleyhi ve sellem- ve ordusu Bedir yakınlarına gelerek burada konakladı. Hicaz topraklarına girince bu teşebbüsü öğrenen Ebû Süfyân yardım istemek üzere Mekke'ye adam gönderdi, kendisi de Bedir’den uzak kalıp sahil yolunu takip etti. Mekke müşrikleri, kervanın kurtulduğunu öğrenmelerine rağmen Ebû Cehil kumandasında 1000 kişilik bir kuvvetle Bedir'e yürüdüler.

  • Bedir Savaşı'nın Sonuçları

îki taraf arasında cereyan eden savaşta (2/624) Ebû Cehil dahil yetmiş müşrik öldürüldü, yetmiş kişi esir alındı, müslümanlar da on dört şehid verdi. Resûl-i Ekrem -sallâllâhu aleyhi ve sellem-’in askerî dehasını, strateji ve taktik kabiliyetini gösteren Bedir Gazvesi, bu ilk İslâm toplumunun büyük bir güven ve başta Medine olmak üzere bütün Arap yarımadasında itibar kazanmasını sağ-laması bakımından önem taşır. Bu savaşa katılan Ehl-i Bedir günahlarının Allah tarafından bağışlandığı müjdesine nâil olmuş (Buhârî, "Megâzî”, 9, 46; Müslim, "Fezâ'ilü's-sahâbe”, 161), adlarının ezberlenerek okunması özellikle Türkler arasında âdet haline gelmiştir. Hz. Peygamber -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Bedir Gazvesi’nde şehid olanların namazını kıldırarak onları defnettirdi; savaş meydanının batısına düşen şehitlik etrafı çevrilerek koruma altına alınmıştır. Bedir Kabristanı’nın girişinde yeni yapılan âbidede Bedir şehidlerinin adlarının yazılı olduğu bir kitâbe mevcuttur.

Kur'ân-ı Kerîm’de elde edilen zaferin Allah’ın yardımıyla gerçekleştiği ve müslüman ordusunun meleklerle desteklendiği açıkça ifade edilmektedir (Âl-i İmrân 3/123-127; el-Enfâl 8/7-12). Bedir Savaşı’nın geçtiği yerde müslümanlara yardım için gelen meleklerin hareket ettikleri bir kum tepesi bulunmaktadır. Mescid-i Arîş'e kuzey yönünde 3 km. mesafede bulunan bu tepeye "Cebelimelâike" (melekler dağı) adı verilir.

Kaynak: Diyanet İşleri Kutsal Topraklar Rehberi