Batı'nın Ukrayna Sessizliği Anlaşıldı

ÜMMET

Batı ile Rusya arasındaki güç mücadelesinin nasıl şekilleneceği krizin nereye varacağı tartışıladursun, Ortadoğu'ya odaklanmış dikkatler Ukrayna'da yaşanan krizle beraber kuzeye yöneldi. Ukrayna krizinin Suriye’deki “vekâlet savaşına” nasıl yansıyacağı meselesinin de bu yoğun gündemin en önemli konuları arasında olduğunu görüyoruz.

Ukrayna krizinin dallanıp budaklandığı, krizin nereye doğru evrildiği yönünde yoğun tartışmaların yapıldığı günlerde Ortadoğu’da özellikle Suriye krizine ilişkin önemli gelişmeler yaşandı. ABD Başkanı Barack Obama, 2009’daki ziyaretinin ardından ilk kez Suudi Arabistan’a sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi. Ziyaretin ardından Suudi Arabistan’ın gizemli İstihbarat Şefi Prens Bender bin Sultan görevinden alındı. Yine aynı günlerde muhaliflerin tanksavar gibi ağır silahlara kavuştukları sosyal medyaya yansıyan görüntülerde anlaşıldı. Bu durum kimi analizlerde Kırım’ın ilhakından sonra Batı’nın Suriye üzerinden Rusya’ya verdiği bir mesaj olarak yorumlandı ve özellikle Suriye konusunda Obama yönetiminden yeni hamleler gelebileceğine vurgu yapıldı.

ABD-İran iletişiminin ardından özellikle de Obama’nın son Riyad ziyareti sonrasında daha sık dillendirilmeye başlanan bir başka husus ise Tahran ile Riyad yönetimleri arasında buzların erimeye başladığı yönündeki haberler idi. Yapılan analizlerde özellikle İran tarafından Riyad yönetimine yönelik sıcak mesajların yoğunluğuna dikkat çekiliyor. İran’ın ılımlı lideri olarak takdim edilen Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin Suudi Arabistan’ı ziyaret etmek istediği mesajlarının altı çiziliyor. Bu noktada Suudi Arabistan ile Tahran arasındaki ilişkilerin gerilmesinde önemli rol oynamakla suçlanan Suudi Arabistan istihbarat şefi Prens Bender bin Sultan’ın görevden alınmasının buzların erimesine katkı sağlayacağı belirtiliyor.

Bu tür haber ve analizlerin ne kadar gerçeği yansıttığını görmek için çok fazla beklemeyiz herhalde. Bu noktada şayet varsa böyle bir uzlaşının bölgeye yansımasının ne olacağı sorusu oldukça önemli? Özellikle Suriye’deki iç savaş üzerinde etkisi ne olacak mesela? Suriye konusunda oldukça uç noktalarda bulunan Tahran ve Riyad yönetimlerinin nasıl bir uzlaşı yolu bulacakları önemli.

Bu arada iç savaşın tüm şiddeti ve acımasızlığıyla sürerken Esed rejimi, göstermelik devlet başkanlığı seçimlerinin 3 Haziran’da gerçekleşeceğini açıkladı.

Altınoluk Dergisi, Mayıs 2014, Beytullah Demircioğlu