Başınız Dönüyor mu?

SIHHAT

Baş dönmesi çarpıntı ile beraber olduğu zaman kalbinizde bir problem olabileceği riskini göstermektedir. Peki baş dönmesinin nedenleri nelerdir?

Baş dönmesinin nedenleri arasında özellikle kalp rahatsızlığına dikkat çeken Kardiyolog Uzm. Dr. Demet Erciyes, baş dönmesinin nedenlerini ve alınması gereken tedbirleri anlattı.

Baş dönmesinin çeşitli nedenleri olabileceğini belirten Erciyes, “Kalbin pompa görevini tam olarak yapamadığı kalp yetersizliğinde iç kulaktaki denge organına ve beyine yeterince kan gitmiyor, bu da baş dönmesine yol açıyor. Kalp yetersizliğinin yanı sıra tansiyondaki dengesizlik ve kalp ritminde bozulma da baş dönmesine sebep olabilir. Kalp ritminin çok hızlı olması kalbin etkili kasılmasını ve beyine yeteri kadar kan göndermesini zorlaştırdığı için baş dönmesi hatta bayılmaya yol açabilir. Aynı şekilde nabzın aşırı yavaşlaması, kalpte duraksamalar olması da kanın beyine doğru şekilde gönderilmesini engeller.” şeklinde konuştu.

ŞEKER HASTALARINDA SIK GÖRÜLÜYOR

Uykudan veya oturulan yerden kalkarken görülen baş dönmesinin basit önlemlerle geçebileceğini ifade eden Erciyes, “Tıpta ortostatik hipotansiyon olarak bilinen bir tür tansiyon düşüklüğü yatak istirahatinden ya da oturur vaziyetten birden kalkınca olan baş dönmesidir. Pozisyon ile ilgili bu tür baş dönmelerinde aniden kalkınca yerçekimin etkisi ile kan yukarı beyine hemen tam anlamıyla ulaşamaz kısa süre sonra toparlar ve hemen geçer. Yaz sıcağında ya da sıcak ortamda ter ile çok su ve mineral kaybedince, yeterince su içmeyince, özellikle idrar söktürücü tansiyon ilacı, damar genişletici ilaç kullananlarda daha kolay gözükür. İleri yaşta, damar duvarı esnekliği bozulmuş hastalarda, arteriyoskleroz (damar sertliği) olan hastalarda, diyabet hastalarında sık görülür.” uyarılarında bulundu.

YETERİNCE SU İÇİN

İlaçları doğru almak gerektiğini söyleyen Erciyes, “Dolaşım sistemine bağlı baş dönmelerinde sebep bulunduktan sonra ona yönelik olarak ritm ve tansiyonu kontrol altında tutacak ilaçları doğru kullanmak vücudun susuz kalmamasını sağlamak gerekir.” dedi.