Babanın Ailedeki Dini Görevi

Aile Hayatımız

Müslüman bir baba, çocuklarının ve hanımının dini eğitiminden sorumludur. Bu anlamda onlara asgari dini bilgileri öğretmeli, uygulayarak tatbik etmelerine yardımcı olmalıdır. 

Bazı kimseler dünyayı kendilerine zehir ederler. Allah Teâlâ hazretlerine bağlılıkları zayıf olduğu ve hikmet sırlarını bilmedikleri için daima huzursuzdurlar. Rabbımızın bize ihsan etdiğini, zahiren aleyhimize dahi görünse hemen kabullenmemiz lâzımdır. Ebû Hüreyre -radıyallahu anh-’ın haber verdiği bir hadis-i şerifde:

– “İçinde kız çocukları olan her eve, her gün gökden on iki rahmet iner ve meleklerin o evi ziyareti hiç kesilmez, her gece gündüz anne ve babalarına bir senelik ibâdet sevabı yazarlar” buyuruldu.

Çocuk erkek olsun, kız olsun Allah vergisidir. Dilediğine erkek, dilediğine kız, dilediğine her ikisini de verir. Dilediğine hiç birini vermez. O kullarının halini en iyi bilicidir. Onlara en iyisini vermekdedir. Herkese en uygun ve faideli olanını vermekdedir. Nitekim Allahü Teâlâ ve Tekaddes hazretleri Şûra Sûresi 49. ve 50. âyetlerinde şöyle bildirmektedir:

“Bütün göklerin ve yerin mülkü Allah’ındır. Dilediğini yaratır, dilediği kimseye kız evlâd verir, dilediği kimseye de erkek evlâd verir. Yahud da o evlâdları erkekli dişili ikizler halinde verir. Dilediği kimseyi de kısır bırakır. Muhakkak ki, O âlimdir, her şeyi bilir, kadirdir, her şeye gücü yeter.”

BABA ÇOCUĞUNA DİNİ BİLGİLERİ ÖĞRETMELİ

O halde baba, çoluk çocuğu ile iyi geçinmeli. Şeriata uygun yaşamalı (şeriat, Cenâb-ı Hakk’- ın Kur’ân-ı Kerim’deki emirlerini ve yasaklarını yerli yerinde tatbik etmekdir). Onları câhil bırakmamalı. Onlara dinden, kendileri için lüzumlu olan iman, tevhid, namaz, abdest, gusül, oruç gibi bilgileri öğretmelidir. Bunun için çocuğu ilk mektebe göndermeden bunları tamamlattırmalıdır, sonraya bırakmak uygun değildir. Daha olmazsa yedi yaşına gelince birinci sınıf imtihanı verdirerek doğrudan doğruya ikinci sınıftan başlar ve sene kaybı da olmaz.

Hanımına da hayz ve nifas bilgilerini iyice öğretmelidir. Çünkü bu en önemli konulardandır. Kendisi de bu hususda bilgi sahibi olmalıdır. Zira bu konuda bilgisizlik fesada, yanlış işler yapmaya sebeb olur. Dinin temeli namazdır. Namazın temeli de taharettir, temizliktir. Taharet tamam olmazsa, namaz da dürüst olmaz.

Helâlzade olan çocuk, baba ve annesinin hayz bilgilerini bildiği çocuktur. Çünkü kadın hayızlı iken, onunla birleşmek haramdır. Buna helâl diyen kâfir olur. Zamanımızda çok kimseler bunu bilmiyorlar.

Allahü Teâlâ Tahrim Sûresi 6. âyetinde: “Ey mü’minler! Kendinizi ve çoluk çocuğunuzu cehennem ateşinden koruyunuz.” buyuruyor.

Ateşten korumak kulluğa ait bilgileri bilmek ve yapmakla olur. Kadınların da kocalarının rızasını gözetmeleri, lüzumsuz şeyler istememeleri gerekir. Bütün yuvaların yıkılmasına bu sebep olmaktadır. Onların fakirliklerine sabretmeleri lâzımdır ki, âhiret hatunu Hz. Fâtımâ -radıyallahu anha- ile buluşsunlar.

Kaynak: Âile Saâdeti, Sâdık Dânâ, Erkam Yayınları