Ayin Ne Demek?

NE NEDİR?

Ayin nedir, ne anlama gelir? Ayin kelimesinin sözlük anlamı nedir? Ayin Kur’an’da geçiyor mu? Ayin kelimesi ile ilgili cümleler.

Ayin; dinler tarihi, tasavvuf ve Türk dinî mûsikisinde kullanılan bir terimdir.

AYİN NEDİR?

Farsça asıllı bir kelime olan âyin “görenek, âdet, tarz, merasim; huy, usul, yaşayış; ibadet tarzı” mânalarına gelir. Türkçe’de Mevlevî, Bektaşî ve Alevî zümreler hariç daha çok Müslüman olmayanların, özellikle de Yahudi ve Hıristiyanların ibadet tarzları ile çeşitli tekke ve tarikatların hareket ve mûsiki unsurları taşıyan dinî merasimlerini ifade etmek için kullanılmaktadır. 

AYİN KUR’AN’DA GEÇİYOR MU?

Kur’ân-ı Kerîm’de âyinle ilgili herhangi bir deyim mevcut olmadığı gibi fıkıh literatüründe âyin kavramına veya bunu karşılayan başka bir kelimeye de yer verilmemiştir. Ancak İslâmiyet’te cemaatle ibadete ayrı bir önem verilmekte, hatta bazı ibadetler cemaatle ifa edilebilmektedir. Bunun yanında semavî dinlerde tek başına ibadet şuuru İslâm’da en mükemmel noktasına ulaşmış, cemaatle yapılan ibadetlerde bile ferdî sorumluluk önemini korumuştur. (Kaynak: DİA)

AYİN KELİMESİ İLE İLGİLİ CÜMLELER

Bir pâdişâhın (III. Selim), bugün de mevcut olan hünkâr mahfiline bizzat gelerek âyin seyrettiği biricik Mevlevîhâne de burasıdır. (Ahmet Kabaklı)

***

Hâlâ o kavmin arasında koyduğu âyin mûteberdir ve yürürlüktedir. (Kâtip Çelebi)

***

Yoksullara yardımdır baş âyinimiz. (Ziyâ Gökalp)

***

Na’tıdır en mehîbi, en derini / Vâkıâ ney, kudüm gelince dile / Hızlanan Mevlevî semâıyle / Yedi kat arşa çıkmış âyîni. (Yahyâ Kemal)

***

Kurbanlar, sadakalar, âyîn-i cemler hep yol ile, erkân ile yerine getirilirdi. (Safiye Erol)