Aşure Günü

Oruç

Aşure Günü hangi gündür? Aşure Günü tutulan orucun ehemmiyeti ve fazileti nedir?

Gemi, selâmetle Cûdi Dağı’na indikten sonra Hazret-i Nuh (a.s.) ve mü’minler, Rablerine şükür olarak oruç tuttular. Arta kalan erzaklarından âşûra pişirdiler.

TATLI DAĞITMANIN SÜNNET OLDUĞU AY

Bu yüzden o güne tekâbul ettiği kabul edilen Muharrem ayının 10. günü sadaka vermek, tatlı dağıtmak ve oruç tutmak sünnettir.

Ebû Hüreyre (r.a.) Peygamber Efendimiz’den şu sözleri rivâyet eder:

“Ramazandan sonra tutulması en sevap olan oruç, ilâhî ay olan Muharrem ayında tutulandır.” (Müslim, Savm, 38)

Hazret-i Ayşe (r.a.) vâlidemiz rivâyet ederler ki:

“Kureyş halkı, câhiliyye devrinde Âşûre günü oruç tutarlardı. Resûlullâh -sallellâhu aleyhi ve sellem- de peygamber olmadan önce bu orucu tutardı.” (Buharî, Savm, 69, Menâkıbu’l-Ensâr, 26, Tefsir, 2/24)

AŞURE GÜNÜNÜN FAZİLETİ

Bu hadis-i şerif, Âşûre günü tutulan orucun ehemmiyetini ve fazîletini ortaya koyar.

Allah’ın, Hz. Âdem’in (a.s.) tevbesini bu günde kabul ettiği ve onu bu günde ‘Safiyyullâh’ (Allah’ın seçilmiş kulu) kıldığı, Hz. İdris’i (a.s.) yüce bir mekâna bu günde yükselttiği, Hazret-i Nuh’u (a.s.) gemiden bu günde çıkardığı, Hazret-i İbrâhim’i (a.s.) ateşten bu günde kurtardığı, Tevrat’ı Mûsâ’ya (a.s.) bu günde indirdiği, Hazret-i Yûsuf’u (a.s.) zindandan bu günde kurtardığı, Hazret-i Yâkub’a (a.s.) gözlerini bu günde iâde ettiği, Hazret-i Eyüp’ü (a.s.) bu günde şifâya kavuşturduğu, Hazret-i Yûnus’u (a.s.) balığın karnından bu günde kurtardığı, bu günde Benî İsrail için Kızıldeniz’i yararak onlara yol açtığı ve onları selâmete ulaştırdığı, Dâvût’u  (a.s.) bu günde mağfiret ettiği, Hazret-i Süleymân’a (a.s.) bu günde mülk ve saltanat verdiği, Hazret-i Muhammed Mustafâ’yı (a.s.) geçmiş ve gelecek günahlarından bu günde mağfiret buyurduğu rivâyet edilir.

Bütün bu ehemmiyetli vak’aların bu günde meydana gelmiş olması Âşûre gününün değerini daha da artırır.

Kaynak: Osman Nuri Topbaş, Nebiler Silsilesi 1, Erkam Yayınları