Allah Bizi Neden İmtihan Ediyor?

TEFEKKÜR

Allah bizi neden imtihan ediyor? Kur’ân-ı Kerîm kıssaları ve düşündürdükleri.

Kur’ân-ı Kerîm’de, kendilerine verilen ilâhî îkazları umursamadıkları için üzerlerine ilâhî azap kamçısı inen kavimlerden misaller verilmektedir. Bu kıssalar, geçmişte kalmış târihî hâdiselerden ibâret değildir. O kavimlerin daldıkları gafletten, kıyâmete kadar gelecek bütün insanlığı îkaz gâyesi taşımaktadır.

ALLAH BİZİ NEDEN İMTİHAN EDİYOR?

Maalesef o bedbaht kavimlerin zulüm ve haksızlıklarını irtikâb eden, zayıf ve bîçâre insanları âdeta modern köleler hâline getiren, insanı sadece ekonomi çarkının bir dişlisi olarak görüp sömüren, eşcinsellik gibi bir sapkınlığı “insan hakkı”(!) diye lanse eden ve buna îtiraz edilmesini dahî suç sayan niceleri, bugün dünya sahnesinde arz-ı endâm ediyor.

Cenâb-ı Hak âyet-i kerîmede:

“Şayet Allah insanları yapıp ettikleri yüzünden hemen cezalandıracak olsaydı, yerin üstünde tek bir canlı bırakmazdı…” (Fâtır, 45) buyuruyor. Yani ilâhî imtihan sırrına binâen, o zâlimlerin cezâsını çoğunlukla âhirete tehir ediyor.

Tarihte ilahlık iddiâ eden mağrur Nemrud’u topal bir sinekle helâk eden, Kâbe’yi yıkmak için fil ordusuyla Yemen’den yola çıkan Ebrehe’yi Ebâbil kuşlarıyla yenilmiş ekin yapraklarına döndüren Cenâb-ı Hak, zaman zaman gurur ve kibir şaşkınlarına hadlerini bildiren, insanlığa istikâmetlerini düzeltmelerini ihtâr eden birtakım kahır tecellîleri de yaşatmaktadır.

Nitekim 2020 ve 2021 yıllarında, tarihte belki de hiç olmadığı kadar cihâna yayılmış bulunan salgın hastalık da ibret nazarıyla okunması gereken mühim bir hâdisedir. Bir virüs, bütün insanlığı tedirgin edip âciz bıraktı. Bilimdeki ilerlemelerin, yüksek teknolojinin, paranın, güç ve kudretin, yeri geldiğinde ne kadar çâresiz kalabileceğini hatırlattı.

Kaynak: Osman Nuri Topbaş, Müslümanın Gönül Dünyası, Erkam Yayınları