Ali Ulvi Kurucu Bey'in Hatıraları'nın 4. Cildi Çıktı

Abidevi Şahsiyetler

M. Ertuğrul Düzdağ'ın hazırlamış olduğu, Ali Ulvi Kurucu'nun her ânı dolu dolu geçen seksen yıllık hayatının anlatıldığı ‘Hatıralar’ kitapları son derece önem taşıyor. Hatıralar, son yüzyılın yazıl(a)mayan tarihine ışık tutacak değerli bir kaynak eser.

İlim tahsili ile geçmiş bir ömür, şiirlerle çağlamış bir gönül, yol gösterici aydın bir zihin… Hatıralar kitabıyla, Ali Ulvi Kurucu`nun gözünden, binbir farklı sesin çıktığı, temel sarsıcı tehlikelere maruz kalan 20. asır İslam dünyasını müşahede ediyoruz.

Dördüncü cildi geçtiğimiz günlerde çıkan Hatıralar’ın, ilk cildinde, Üstad Ali Ulvi Kurucu`nun çocukluk ve gençlik yıllarından, bugün dahi Konya çevresinde rahmetle anılan dedesi Hacı Veyis Efendi’den ve ailesinden bahsediliyor. Hacı Veyis Efendi`nin, din adına birçok musibetin yaşandığı dönemde, tebliğ faaliyetlerini aksatmadan devam ettiğine tanık oluyor ve çocukluğunu dedesinin yanında geçiren Üstad'a ders arkadaşlığı yapıyorsunuz.

Kitabın ikinci cildi, Üstad Ali Ulvi Kurucu’nun El Ezher Üniversitesi`ndeki tahsil hayatıyla başlıyor. Bu yıllarda, çeşitli vesilelerle Mısır`a gelen birçok zatla tanışıyor Üstad. Osmanlı Şeyhülislamı Mustafa Sabri Efendi ve İhsan Efendi`ye talebelik ediyor. Hatırat aynı zamanda Mustafa Sabri Efendi`nin hayatı, davası şahsiyeti hakkında en geniş ve muteber kaynak olma özelliğini taşıyor.

Üçüncü ciltte ise Medine`de geçirdiği yılları, Medine halkını, “mücavir” olmanın ne demek olduğunu anlatıyor, Ali Ulvi Kurucu Bey. Şehre gelen âlimler, liderler, edebiyatçılar kısacası birçok önemli şahısla yaptığı görüşmeleri anlatıyor Ali Ulvi Kurucu Hoca.

Eserde, Mısır-İsrail savaşının çıkışını, 1960`lardaki Filistin`in hali, Müslüman Kardeşler`in kuruluşu, Mehmet Akif Ersoy`un Kur`an Meali`nin akıbeti, vatanlarına giriş çıkışı yasaklanan Osmanlı Hanedanı`nın vaziyeti, Mısırlı şairlerin sohbet meclisleri, arabeskin ortaya çıkışı, Bediüzzaman Hazretleri`nin hayatının yazılışına dair birçok konu tarihe not olarak düşülüyor.

İhsan Efendi ve yakın arkadaşı Mehmet Akif Ersoy, Topbaş Ailesi, Hasan el-Benna, Seyyid Kutup, Şeyh Şamil`in torunu Said Şamil Bey, Şeyh Mehmed Zahid Kotku Hocaefendi, Filistin Müftüsü Emin el-Hüseyni, Miralay Sadık Sabri Bey, hatıratta yer alan güzel insanlardan bazıları.

Ali Ulvi Kurucu HatıralarEditör: M Ertuğrul DüzdağKaynak Kitaplığı, 1615 Sayfa