Al-i İmran Suresinin 150. Ayeti Ne Anlatıyor?

KUR’ÂNIMIZ

Al-i İmran suresinin 150. ayetinde ne anlatılmak isteniyor? Yardımcıların en hayırlısı, en iyisinin Allah olduğunu bildiren ayet; Al-i İmran suresinin 150. ayetinin meali ve tefsirini yazımızda okuyabilirsiniz...

Ayet-i kerimede buyrulur:

بَلِ اللّٰهُ مَوْلٰيكُمْۚ وَهُوَ خَيْرُ النَّاصِر۪ينَ

Oysa sizin mevlanız Allah’tır ve O, yardımcıların en iyisidir. (Âl-i İmrân, 3/150)

ALLAH’YA GÜVENİN

Bilgi

Uhud savaşında müşrikler, Peygamberimizin (s.a.s.) öldürüldüğünü söyleyerek Müslümanların paniklemesine yol açmışlardı. Bunun üzerine münafıkların bir kısmı: “Muhammed gerçek peygamber olsaydı öldürülmezdi. Atalarımızın dinine dönsek daha iyi olur” dediler ve müminler arasında huzursuzluk çıkarmak istediler.

Yüce Allah ise, kâfirlerin sözleriyle hareket edilmemesini emretti ve müminlerin Mevla’sı olduğunu bildirdi. Rabbimiz, Bakara sûresinin son ayetinde de kendisine ‘mevlamız’ diye hitap etmemizi istemiş ve bir dua örneği göstermiştir: “Sen bizim mevlamızsın. Kâfirler topluluğuna karşı bize yardım et!”

Mesaj

Şartlar ne olursa olsun, mümin Allah’a güvenir ve doğru yoldan ayrılmaz.

Kelime Dağarcığı

Mevla: Koruyup kollayan, dost, yardımcı, sahip.

Hayru'n-Nâsırîn: Yardımcıların en hayırlısı, en iyisi.

Kaynak: Diyanet, Kur'an-ı Kerim'den Serlevha Ayetler

TEFSİR

  1. Bilâkis sizin dostunuz ve yardımcınız yalnız Allah’tır. O, yardım edenlerin en hayırlısıdır.

Mü’minlerin asıl itaat edip dost bileceği ve yardımını taleb edeceği yegâne varlık, Allah Teâlâ’dır. Allah’a dost olanların, müşriklere ve münafıklara ihti­yacı yoktur. Öyleyse Mevlâ’mıza itaat edip O’na yaklaşma gayreti içinde olmamız îcâb eder.

Âyetteki المولي (mevlâ) kelimesi; sahip, dost, arkadaş, yardımcı, koruyucu, gözetici gibi mânalara gelir. Allah, mü’minlerin Mevlâsıdır. O, dostla­rını ve velayeti altındakileri korur, onlara yardım eder, onları zafere ulaştırır ve menfaatlerini gözetir.

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri, kuranvemeali.com