Adı İstanbul Olan Başka Bir Şehir Daha Var

ÜMMET

Türkiye’ye resmi ziyarette bulunan Nijer Başbakanı Brigi Rafini’nin tercih ettiği beyaz renkteki yerel kıyafeti dikkat çekti.

Nijer Başbakanı Brigi Rafini, Çankaya Köşkü’ne geldiği sırada hafif kar yağışı ve rüzgarın olması nedeniyle ağzını beyaz örtü ile kapattığı sanılmıştı. Ancak öyle olmadığı ve bunun bir gelenek olduğu ortaya çıktı. Nijer Başbakanı Rafini’nin üzerindeki beyaz yerel kıyafet, “Çölün mavi insanları” olarak bilinen Tuareglerin giydiği yerel bir giysiydi. Tuareglerin kendilerini gerçek Osmanlı torunu olarak nitelendiriyorlar. Nijer Başbakanı’nın da Türkiye ziyareti sırasında bu Tuareg kıyafetini tercih etmesi bir dostluk mesajı olarak algılandı.

TUAREG GELENEĞİ

Nijer Başbakanı’nın yüzünü peçe gibi kapatmasının da bir Tuareg geleneği olduğu öğrenildi. Çünkü Tuaregler ‘kadınların yerine erkeklerin peçe taktığı Müslüman topluluk’ olarak da biliniyorlar.

ADI İSTANBUL OLAN AFRİKA ŞEHRİ

Osmanlı Devleti’nin en uzak toprağı olan Fizan’ın güneyinde yer alan Nijer’de Osmanlı kültürünün izlerine hâlâ yaşatan Tuareqglerin başkenti, Sahra Çölü’nün ortasındaki Agadez ya da diğer adıyla İstanbulewa... İstanbul’a 5000 km uzaklıktaki Tuaregler kendilerine Osmanlı Sultanı Yıldırım Bayezit’in torunu olarak görüyorlar.

Bölgede hâkim olan genel kanıya göre, Agadez’i yöneten Sultan İbrahim Umaru Yıldırım Bayezit Han’ın soyundan geliyor. Sultan Bayezit’in, oğlu Yunus’u bölgeye vali atamasından sonra kendilerine “İstanbul’dan gelenler” anlamında “İstanbuleva” diyen Nijerliler, Türkleri bağrına basıyor. İstanbulewa kentinde Osmanlı sancağı dalgalanıyor.

İstanbuleva’da yaşayan Tuareg halkının Türklerin kültür bağlarıyla büyük bir benzerlik gösteriyor. Kadınlarındaki giyim tarzı Türkmen giyim tarzına çok benziyor.