Abdullah Bin Abbas’ın (r.a.) Hayatı

KİM KİMDİR?

Peygamber Efendimiz’in amcasının oğlu, tefsir ve fıkıh ilimlerinde otorite kabul edilen ve çok hadis rivayet edenler arasında yer alan sahâbî; Abdullah Bin Abbas’ın (r.a.) kısaca hayatı...

Abdullah Bin Abbas -radıyallahu anh- Hz. Peygamber’in amcası Abbas’ın -radıyallahu anh- oğludur. Annesi Hz. Hatice’den hemen sonra Müslüman olan Ümmü’l-Fazl Lübâbe’dir.

PEYGAMBERİMİZİN KENDİSİNE İKİ DEFA DUA ETTİĞİ SAHABİ

Abdullah Bin Abbas -radıyallahu anh- hicretten üç yıl önce Mekke’de doğunca, onu getirip Resûl-i Ekrem’in kucağına verdiler. Efendimiz mübarek ağzında çiğnediği bir hurmayı onun damağına çaldı. Abdullah Bin Abbas -radıyallahu anh- tahnik denilen bu hâdise sebebiyle ashâb arasında pek üstün meziyetlere sahip olmuştur.

KUR’AN-I KERİM’İ EN İYİ BİLEN SAHABİ

Daha sonraları Hz. Peygamber ona iki defa dua etmiş, bu dualarından birinde “Allahım! Onu büyük din âlimi (fakîh) yap ve ona Kur’an’ı öğret!” buyurmuştur. Bu sebeple İbni Abbas -radıyallahu anh- Kur’ân-ı Kerîm’i en iyi bilen sahâbî olmuş, kendisine Tercümânü’l-Kur’ân unvânı verilmiştir. Ümmetin en âlimi anlamında Hibrü’l-ümme diye de anılmıştır.

PEYGAMBERİMİZİN TAKDİRİNİ KAZANDI

Hz. Peygamber’in hanımlarından Meymûne annemiz onun teyzesi idi. Bu sebeple bazı geceler Resûl-i Ekrem’in yanında kalır, onun fiil ve hareketlerini, ibadetlerini tâkip ederdi. Efendimiz’in vefatında henüz 13 yaşında olan İbni Abbas -radıyallahu anh- zekâ ve anlayışı sebebiyle birçok defa Hz. Peygamber’in takdirini kazanmıştır. Talebelerine bir gün tefsir, bir gün siyer ve megâzî, bir gün edebiyat, bir başka gün Arapların meşhur savaşları demek olan Eyyâmü’l-arab okuturdu.

Abdullah Bin Abbas’ı -radıyallahu anh- çok seven Hz. Ömer -radıyallahu anh- onun görüşlerine pek değer verirdi. Hz. Ali -radıyallahu anh- devrinde Basra valiliği yaptı. Bir kısmını bizzat Hz. Peygamber’den duyduğu mükerrerleriyle birlikte 1660 hadis rivayet etmiştir.

KERBELA ÜZÜNTÜSÜNDEN GÖZLERİNİ KAYBETTİ

Abdullah Bin Abbas -radıyallahu anh- hayatının son yıllarında gözlerini kaybetti. Bazı kaynaklar onun Kerbelâ Fâciası’na çok üzülüp ağladığını ve gözlerini bu yüzden yitirdiğini belirtirler.

ABDULLAH BİN ABBAS (R.A) NE ZAMAN VE NEREDE VEFAT ETTİ?

Tefsir ve fıkıh ilimlerinde otorite, verdiği fetvâlarla meşhur ve abâdile diye anılan dört Abdullah’tan biri olan İbni Abbas -radıyallahu anh-  hicretin 68. yılında (687) Tâif’te 71 yaşında vefat etti.

Kaynak: Riyazüs Salihin, Erkam Yayınları