2021 Hicri Yılbaşı Ne Zaman?

İbadet Hayatımız

2021 yılı Hicri yılbaşı ne zamandır? Hicri takvimin ilk ayı hangisidir? Hicri takvim nedir, Hicri takvimin başlangıcı nedir?

2021 yılı Hicri yılbaşı; 9 Ağustos 2021 Pazartesi günü idrak edilecek. Hicri takvimin ilk ayı Muharrem ayıdır.

HİCRİ TAKVİM NEDİR?

Hicrî takvim, 1 yılı 354 ya da 355 gün olan ve 12 kameri aydan oluşan, İslam peygamberi Hz. Muhammed’in (s.a.v.) Mekke’den Medine’ye hicretini başlangıç yılı kabul eden ve Ay’ın Dünya çevresinde dolanımını esas alan bir takvim sistemidir.

Hicrî takvim (ay-hicret takvimi, hicrî-kamerî takvim) İslâm âleminin dinî takvimidir ve Kur’ân-ı Kerîm’in Tevbe sûresinin 36-37. âyetleriyle Hz. Peygamber’in hadislerine dayandırılır. Âyetlerde Allah’ın katında ayların sayısının on iki olduğu ve haram ayların yerlerini değiştirmenin (nesî) küfürde aşırılık sayıldığı ifade edilmekte, hadislerde ise bir ayın yirmi dokuz ya da otuz gün olduğu, Ramazan hilâli görüldüğünde oruç tutmaya başlanacağı, bir sonraki hilâl görüldüğünde de bayram yapılacağı; hava kapalı olur da hilâl görülemezse ayın otuz güne tamamlanacağı belirtilerek Ramazan orucunun başlangıç ve bitiş günleri kurala bağlanmaktadır.