2017 Mevlid Kandili Ne Zaman?

GÜNDEM

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed -sallâllâhu aleyhi ve sellem-’in doğum gecesi hicrî Rebiülevvel ayının on ikinci gecesidir. Mevlid Kandili bu yıl 29 Kasım Çarşamba gecesi ile 30 Kasım Perşembe 2017 tarihleri arasında idrak edilecektir.

Mevlid Kandili ya da diğer ismiyle Veladet Kandili olarak geçen özel gece, İslam dininin peygamberi olan Hz. Muhammed (S.A.V)'in doğum gecesi ve aynı zamanda Hicrî Rebiülevvel ayının Onikinci gecesidir. Mevlid, kelime anlamı itibariyle "doğum zamanı" anlamına gelir.

Mevlid Kandil'leri Peygamber Efendimiz çokça anılarak ve dualar edilerek idrak edilir. Çünkü Peygamber Efendimiz’in doğuşu, bütün âlemler için büyük bir rahmet ve berekettir. Bu sebeple herkesin muhtelif ibadetlerle Cenâb-ı Hakk’a şükretmesi îcâb eder.

Peygambere olan itaati Kuran şu şekilde açıklıyor:

«De ki: Eğer Allâh’ı seviyorsanız bana tâbî olunuz ki Allâh da sizi sevsin ve günahlarınızı bağışlasın. Allâh Ğafûr ve Rahîm’dir/son derece mağfiret ve merhamet edicidir.» (Âli İmrân, 31) (Hâkim, Müstedrek, II, 319)

(Rasûlüm!) Biz seni âlemlere ancak rahmet olarak gönderdik.” (el-Enbiyâ, 107)

“De ki: Allah’a ve Rasûlü’ne itaat edin! Eğer yüz çevirirlerse bilsinler ki Allah kâfirleri sevmez.” (Âli İmrân, 32)

EFENDİMİZE (S.A.S) YAZILAN DİZELER - SÜLEYMÂN ÇELEBİ

Süleymân Çelebi, Hazret-i Peygamber -sallâllâhu aleyhi ve sellem-’in Varlık Nûru olduğunu ve kâinâtın Nûr-i Muhammedî hürmetine var edildiğini, diğer beyitlerinde şu vecîz ifâdelerle dile getirmektedir:

Hak O’na verdi mükemmel eyledi

Yaradılmıştan mufaddal eyledi

Andan oldu her nihân ü âşikâr

Arş ü ferş ü yerde gökte ne ki var