140 Yıllık Hayal Gerçeğe Dönüştü

Osmanlı Tarihi

İkinci Abdülhamid Hân devrinde yapımı planlanan, Karadeniz’i İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Akdeniz’e bağlayacak Karadeniz-Akdeniz Yolu Lâyihası'nın birinci etabının ulaşıma açıldığı bildirildi.

Cennet Mekân İkinci Abdülhamid Hân devrinde yapımı planlanan, Karadeniz’i İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Akdeniz’e bağlayacak Karadeniz-Akdeniz Yolu Yolu Lâyihası'nın  birinci etabının ulaşıma açıldığı bildirildi. Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, yaptığı açıklamada, eski adıyla Dereyolu, şimdiki adıyla Karadeniz-Akdeniz Yolu’nun yaklaşık 140 yıllık bir hayal olduğunu hatırlattı.

II. ABDÜLHAMİD'İN RÜYASIYDI

Lâyiha'nın ilk kez Osmanlı İmparatorluğu devrinde Sultan Abdülhamid Hân tarafından 1870 yılında Fransız mühendislere çizdirilmesiyle başladığını dile getiren Balkanlıoğlu, “O devirde yolun geçiş güzergahı, yapılan lâyihalarla hazırlanmış. Bu yol, geçmişin rüyası, aynı zamanda II. Abdülhamid’in rüyasıydı” dedi.

BİRİNCİ ETAPTA SONA GELİNDİ

Vali Balkanlıoğlu, Karadeniz-Akdeniz Yolu Lâyihası’nın, Ordu’yu en kısa yoldan Sivas, Kayseri, Osmaniye ve Adana gibi iller başta olmak üzere Akdeniz’e bağlayan bir hat olduğuna işaret ederek, “Lâyihanın Ordu ayağındaki birinci etabı tamamlandı ve ulaşıma açıldı. Kalan ikinci ve üçüncü etapları önümüzdeki yıllarda tamamlanarak ulaşıma açılacak” diye konuştu.

2 BİN 267 METRE TÜNEL

Lâyihanın Ordu ayağının toplam 88 kilometreden oluştuğuna dikkati çeken Balkanlıoğlu, “Şimdi bu güzergâhın birinci etabı, yani 15 kilometrelik bölümü ulaşıma açıldı. Açılan 15 kilometrelik etapta 2 bin 267 metre tünel ve 333 metre uzunluğunda 500 metre yüksekliğinde viyadük bulunuyor” ifadesini kullandı.

Kaynak: AA