1. Kosova Savaşı’nın Sebepleri, Sonuçları ve Önemi

Osmanlı Tarihi

1. Kosova Savaşı veya Birinci Kosova Meydan Muharebesi ne zaman ve kimler arasında yapıldı? 1. Kosova Savaşı’nın sebepleri ve sonuçları nelerdir? 1. Kosova Savaşı’nın Türk tarihi açısından önemi.

1. Kosova Savaşı veya Birinci Kosova Meydan Muharebesi, Sultan 1. Murat önderliğindeki Osmanlı ordusu ile Sırp kumandanı Lazar Hrebelyanoviç önderliğindeki çok uluslu Balkan ordusu arasında 28 Haziran 1389da yapılan muharebedir.

Osmanlılar’ın Rumeli yakasına ilk geçişleri sırasında Balkanlar’da Stephan Duşan’ın kurduğu devlet 1355’te onun ölümüyle parçalanmış ve bu yörede bağımsız feodal prenslikler ortaya çıkmıştı. Bunlardan biri olan ve Morava nehri civarında hâkimiyet kuran Sırp Kralı Lazar, 1371’de Duşan’ın oğlu ve halefi Kral Uroş’un ölümü üzerine giderek sivrildi ve Sırbistan’da önemli bir güç odağı haline geldi. Ancak Çirmen zaferinden sonra Sultan 1. Murat’ın baskısı karşısında onun hâkimiyetini kabul etmek zorunda kaldı.

1. KOSOVA SAVAŞI’NIN SEBEPLERİ

Osmanlı vasallığından ayrılmak isteyen Lazar ile Bosna Kralı Tvrtko arasında Osmanlı karşıtı bir ittifak oluşturuldu. Şahin Paşa komutasındaki Türk akıncı kuvvetlerinin Ploşnik’te yenilmesi Balkan devletlerini harekete geçirdi.

1. Murat, bir vasalın alenî isyanına karşı bir hareketten ziyade Osmanlı sınırlarında baş göstermesi muhtemel bir tehlikenin ortadan kaldırılmasına yönelik harekete geçti.

Sultan 1. Murat’ın ordusuyla Kosova ovasına yürüdüğü sırada Lazar onu karşılamak üzere değişik milletlerden savaşçıların da yer aldığı ortak birliklerini toplamıştı. Sırp, Bosna, Hırvat, Arnavut, Bulgar, Macar, Çek askerlerinden oluşan Haçlı kuvvetleriyle Osmanlı ordusu Kosova ovasında karşı karşıya geldi. İki tarafın kuvvetleri birbirine denk olup karşılıklı olarak asker sayısı 30 bini biraz geçiyordu. Savaş 1389 tarihinde meydana geldi.

Osmanlı ordusunun merkezinde padişah ve yeniçeriler, sağ kolda Şehzade Beyazıt, sol kolda Anadolu beylikleri askerleriyle Şehzade Yâkup bulunuyordu. Sırplar ise Lazar merkezde, sağda damadı Vuk Branković, solda Bosna Kralı Tvrtko’nun askerleri yer alacak şekilde yerleşmişlerdi.

1. KOSOVA SAVAŞI’NIN SONUÇLARI

Osmanlı ordusu savaş meydanında müdafaada kalırken, süvari gücüne sahip Sırp müşterek ordusu saldırıyı gerçekleştirdi. Ağır süvari hücumu Osmanlı okçuları vasıtasıyla dağıtıldı. Mücadele üç safhada cereyan etti. Birinci safhada Sırplar ilk saldırının ardından dağıldı, ikinci safhada Sırp Despotu Vuk Branković ve Bosna Kralı Tvrtko çekildi ve savaşın son bölümlerinde Sultan 1. Murat şehit oldu ve Lazar öldürüldü.

Sultan 1. Murat’ın Şehit Edilmesi

Osmanlı kaynaklarında önce 1. Murat’ın suikasta kurban gittiği, ardından da yakalanmış olan Lazar’ın öldürüldüğü belirtilir. Onlara göre 1. Murat, bir ara etrafında çok az asker bulunduğu halde dolaşırken yerdeki yaralılardan biri ona bir isteği olduğunu söyleyip yaklaşma izni aldı ve gizlediği hançerle onu yaralayıp ölümüne sebep oldu. Diğer kaynaklardan ayrılan Enverî ise 1. Murat’ı hançerleyen Miloş’un daha önce sultanın kulları arasında bulunurken sonradan kaçıp Hıristiyanlığa dönen bir Sırp beyi olduğunu yazarak onun 1. Murat tarafından tanınması sebebiyle yanına yaklaşabildiğini ifade eder.

1. KOSOVA SAVAŞI’NIN ÖNEMİ

1. Kosova Savaşı’nın Osmanlılar açısından önemi;

  • Yerli feodal beylerin direnişinin kırılması,
  • Güneye doğru inme imkânını ve
  • Kuzey Sırbistan’daki hâkimiyetin kapılarının açılmasını sağlamasıdır.

Ayrıca uzun vadede Osmanlılar’ın;

  • Balkanlar’ın güney kesimine yerleşmelerine,
  • Bölgenin sosyal, ekonomik, hatta etnik ve siyasî yapısında önemli değişmelerin meydana gelmesine de zemin hazırladı.

Kaynak: DİA