Zilhicce’nin İlk On Gününün Fazileti

SORULARLA İSLAM

Zilhicce’nin ilk on gününde yapılan amellerin, Allah katında bu kadar kıymetli olmasının sebebi nedir? Bu mübarek vakitlerde yapılan ibadetler hangi yönüyle Allah katında daha sevimli kabul ediliyor?

ZİLHİCCE’NİN İLK ON GÜNÜNÜN FAZÎLETİ

Zilhicce’nin İlk On Gününde Yapılan Amel-i Sâlihlerin Fazîleti

Rasûlullah Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyuruyorlar:

“Başka günlerin hiçbirinde, -zilhiccenin ilk on gününü kastederek- şu günlerde işlenecek amel-i sâlihten, Allah katında, daha sevimli hiçbir amel yoktur.”

“‒Allah uğrunda yapılacak cihad da mı üstün değildir, Yâ Rasûlâllah?” dediler.

“‒(Evet) Allah yolunda yapılacak cihad da.

Ancak malını ve canını tehlikeye atarak cihada çıkan, şehit olup dönmeyen kimsenin cihâdı başka. (O, bundan üstündür).” buyurdu. (Buhârî, Îdeyn 11. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Savm 61; Tirmizî, Savm 52; İbni Mâce, Sıyâm 39)

Kur’ân-ı Kerîm’de geçen leyâli aşr’in [Fecr Sûresi, 2] Zilhicce’nin bu on günü olduğu ifade edilmiştir.

Hatta Hac sûresinin 28. âyetindeki eyyâm-ı ma’lûmât ile Bakara sûresinin 203. âyetinde geçen eyyâm-ı ma’dûdât’ı da İbn Abbâs Hazretleri zilhiccenin ilk on günü ve eyyâm-ı teşrik (kurban bayramı günleri) olarak yorumlamıştır.

Son olarak şuna da işaret edelim ki, İmam Buhârî’nin belirttiğine göre, Abdullah İbni Ömer ve Ebû Hüreyre radıyallahu anh zilhiccenin on gününde çarşı pazara çıkıp yüksek sesle tekbir alırlar, onları görenler de aynı şekilde tekbirlerle onlara eşlik ederlerdi.

Arefe Gününde Tutulan Orucun Fazileti

Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’e arefe günü tutulan orucun fazîleti soruldu; o da:

“Geçmiş bir yılın ve gelecek bir yılın günahlarına kefâret olur.” buyurdu. (Müslim, Sıyâm 196, 197)

Bazı rivayetlerde Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem’in bu müjdeyi “Ben, Allâh’ın, arefe günü orucunu, önceki ve sonraki birer senenin günahlarına keffâret kılacağını ümit ederim.” şeklinde verdiği kaydedilmektedir.

Hadîsin mânâsını şöyle anlayanlar da olmuştur:

Arefe günü oruç tutan kimseye geçmiş ve gelecek birer yıllık günahlarına kefâret olmaya yetecek kadar sevap ve rahmet verilir. Bu mânâ, hadîsin vermek istediği müjdeye daha uygun düşmektedir.