Zeyrek Camiî Tarihi

TARİHİMİZ

Zeyrek Camisi eski adıyla Pantokrator Manastırı ne zaman ve kim tarafından yaptırılmıştır? Zeyrek Camisi nerededir? Zeyrek Camiî tarihi, özellikleri, hakkında kısaca bilgi... İşte İstanbul’un sırlı mabedi Zeyrek Camisi hakkında bilinmeyenler...

Zeyrek Camisi veya Pantokrator Manastırı Kilisesi İstanbul’un Zeyrek semtinde Doğu Roma döneminden kalma dinî yapıdır. Kilise üç ayrı şapelin bir araya gelmesinden oluşur. Ayasofya’dan sonra İstanbul’da ayakta kalan en büyük eski kilisedir.

AYASOFYA’DAN SONRA EN ÖNEMLİ MABET

Zeyrek, Bizans döneminde manastırlar bölgesi olarak bilinen bir yerdir. Buradaki ilk kilise, Bizans imparatoru II. İoannes Komnenos’un eşi Eirene tarafından 12. yüzyılın ilk çeyreğinde yaptırılmıştır. Bizans’ın en büyük manastırlardan olan Pantokrator Manastırı’nın kilisesidir. Eşi ölünce imparator tarafından buraya bir kilise daha yaptırılır. Pantokrator Kilisesi, burada yaptırılan iki kilisenin küçük bir kilise ile birleştirilmesiyle meydana gelmiştir. Latin işgalinde Katolik rahipler Ayasofya’dan sonra İstanbul’daki bu en büyük ve en eski Bizans kilisesinin manastırına el koymuştur.

İSTANBUL’UN İLK MEDRESESİ

Fatih Sultan Mehmet’in şehri almasıyla manastır, medreseye çevrilmiş ve İstanbul’un ilk medresesi burada açılmıştır. Kilise de cami olarak ibadete açılmıştır. Medresenin ilk müderrisi Molla Zeyrek Mehmet Efendi’den dolayı camiye Zeyrek Camisi denilmiştir. 18. yüzyıl sonunda ciddi bir tamirden geçirilen caminin üzeri, beş kubbe ile kaplıdır. Tek şerefeli bir minaresi vardır. 1966 yılında başlatılan restore çalışmaları sırasında ortaya çıkarılan taban döşemeleri, Bizans döneminden günümüze ulaşan ender örneklerden biridir. Şu anda yalnızca caminin güney kısmı ibadete açıktır.

MOLLA ZEYREK CAMİÎ NEREDEDİR? - HARİTA

Molla Zeyrek Camiî, Fatih ilçesinde, Zeyrek’te, Haliç’e hakim bir noktada yer alır.