Vefat Etmiş Birine Bağışlanmak Üzere Kurban Kesilebilir mi?

İSLAM

Sevabı, ölmüş bir yakın akrabaya bağışlanmak üzere kurban kesilebilir mi?

Bu konuda öncelikle bir hususa dikkat edilmesi gerekir: Kurban, ölü için değil, yalnız Allah rızası için kesilir. Ancak kesilen kurbanın sevabı, ölüye ve ölülere bağışlanabilir. Bu yüzden bu konuda “ölü için veya vefat eden kimse için kurban kesmek” şeklinde bir yanlış kullanımdan kaçınılmalı, “sevabı bir ölüye veya vefat eden bir yakımıza bağışlanmak üzere kurban kesmek” şeklinde bir ifade kullanılmalıdır.

Sevabı vefat eden birine bağışlanmak üzere kesilen kurban iki türlü olabilir:

VASİYET EDİLEN KURBAN KESİLEBİLİR Mİ?

1-Vefat eden kimse, ölmeden önce kendisi için kurban kesilmesini vasiyet etmiş olabilir. Bu durumda vasiyetin gereği olarak kurban kesilebilir.

Kaynaklarımızda Hz. Ali (r.a.)’ın, Peygamberimiz için, vefatından sonra, her sene kurban kestiği rivayet edilir.

Haneş (r.a.)’dan şöyle rivayet ediliyor: Ben Hz. Ali'yi iki koçu kurban ederken gördüm de kendisine "Bu da nedir?" diye sordum. Hz. Ali, bana şöyle cevap verdi: "Resûlullah [aleyhissalatü vesselam] (vefatından sonra her sene) kendi yerine bir kurban kesmemi bana emretti. İşte ben de, onun yerine kurban kesiyorum" (Tirmizî, Edâhî, 2).

Ölüm döşeğindeki bir kimse, varislerine, bıraktığı maldan vefatından sonra kendisi için kurban kesilmesini vasiyet ederse, vasiyet edilen kurban, o şahıs adına bayram günlerinde kesilir. Ayrıca kesilen bu kurban, adak kurban hükmündedir. Dolayısıyla bu kurbanın etinden vasiyet edenin yakın akrabası yiyemez. Etin tamamı fakirlere dağıtılır.

2-Vefat eden kimse, vefat ederken kendisi için kurban kesilmesini vasiyet etmemiştir; fakat akrabaları, sevabını ona bağışlamak üzere, onun adına kurban kesmek istemişlerdir.

Ölürken kendisi için kurban kesilmesini vasiyet etmemiş kimse için, onun vârisleri veya başkaları, her zaman kendi mallarından hayvan kesip, sevabını o kimseye bağışlayabilir. Bu durumda kurban sadaka kurbanı olur. Bu kurbanın etinden, adına kesilen kişinin akrabaları yiyebilir.

KAYNAK: Dr. Recep ÖZDİREK, Kurban İbadeti, Erkam Yayınları, 2007, İstanbul