Vakıa Suresinin Faziletleri

KUR’ÂNIMIZ

Vakıa ne demektir? Vakıa suresinin faziletleri nelerdir? Vakıa suresinin fazileti ile ilgili hadisler.

Vâkıa sûresi Mekke’de nâzil olmuştur. 96 âyettir. Adını “mutlaka gerçekleşecek olan şey” anlamına gelen ve sûrenin birinci âyetinde geçen vâkıa kelimesinden alır. Mushaftaki sıralamada 56, iniş sırasına göre 46. suredir.

VAKIA SURESİNİN FAZİLETLERİ

Abdullah b. Abbas radıyallahu anh’tan rivayet edildiğine göre Hz. Ebûbekir radıyallahu anh, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’e erken sayılacak bir yaşta saçlarına ak düşmesinin sebebini sorunca o da, “Beni Hûd, Vâkıa, Mürselât, Amme yetesâelûn ve İze’ş-şemsü küvvirat sûreleri ihtiyarlatmıştır” cevaben vermiştir. (Tirmizî, “Tefsîr”, 56/6; İbrâhim Ali es-Seyyid Ali Îsâ, s. 322) Bu sûrelerin ilkinin geçmiş peygamberlerin çetin mücadelelerinden, diğerlerinin kıyametin kopması ve âhiret hallerinden bahsetmesi dikkat çekicidir. Hz. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem’in sabah namazlarında Vâkıa sûresini okuduğuna dair rivayet sahih kabul edilmiştir. (Müsned, V, 104; a.e. [Arnaût], XXXIV, 504-505; İbrâhim Ali es-Seyyid Ali Îsâ, s. 323)

Abdullah b. Mesud radıyallahu anh’ı ölüm hastalığında ziyaret eden Hz. Osman:

“- Sana beytülmalden bir bağışta bulunulmasını emredeyim mi?” diye sorar. İbn Mesud radıyallahu anh buna ihtiyacı olmadığını söyler. Osman radıyallahu anh:

“- Senden sonra hiç olmazsa kızlarına kalır” deyince İbn Mesud radıyallahu anh:

“- Sen kızlarımı merak etme. Ben onlara her gece Vâkıa sûresini okumalarını öğrettim. Zira ben Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’in «Her kim her gece Vâkıa sûresini okursa ona fakirlik dokunmaz» buyurduğunu işitmiştim” der. (İbn Hanbel, Fedâilü’s-Sahâbe, II, 726)