Usame Bin Zeyd’in (r.a.) Seferi

Siyer-i Nebî

Peygamber (s.a.v.) Efendimiz’in başına Üsâme bin Zeyd ibn-i Hârise’yi (r.a.) kumandan tâyin ederek İslam ordusunu sevk ettiği sefer.

Rasûlullah Efendimiz (s.a.v) Vedâ Haccı’ndan döndüler. Zi’l-Hicce’nin kalan günleri, 10. seneden Muharrem ve Safer ayları geçti. Ondan sonra Şam’a gidecek bir ordu hazırlamaya başladılar.

O KÖLE NASIL EMİR OLABİLİR?

Başına Üsâme bin Zeyd ibn-i Hârise’yi (r.a) kumandan tâyin ettiler. Ona Belkâ ve Filistin tarafına gitmesini emrettiler. Orduda Ebû Bekir ve Ömer (r.a) da vardı. Üsâme ise 18 yaşında idi. Bazı insanlar “o âzâdlı bir kölenin oğlu, yaşı küçük, Ensâr ve Muhâcirlerin büyüklerine nasıl emîr olabilir!” diye konuştular. Allah Rasûlü (s.a.v) onların sözlerini kabul etmediler ve ona hayırla muâmele etmelerini vasiyet ettiler.

Orduyu techîze başladıktan 2 gün sonra Rasûlullah Efendimiz (s.a.v) hastalandılar. Üsâme (r.a) Rasûlullah (s.a.v) Efendimiz’in mübârek elleriyle bağladıkları sancağı alıp Cürüf’te ordugâh kurdu. Ancak Âlemlerin Sultânı’nın hastalığı sebebiyle hareket etmediler.

Askerlerinin sayısının 3000 olduğu rivayet edilir. (İbn-i Hacer, Fethü’l-Bârî, VIII, 152)

Kaynak: Dr. Murat Kaya, Siyer-i Nebi.