Tıraş Edilecek Saçın Miktarı Ne Kadar Olmalıdır? 

İSLAM

Saçların tıraş edilmesi veya kısaltılmasında vâcip olan miktar, başın en az dörtte biridir. Başın sadece dörtte birinde veya daha az kısmında saç varsa, hepsinin tıraş edilmesi veya kısaltılması gerekir. (Abdülğanî el-Mekkî, s.252-253. Nevevî, el-İzah, 342-346.)

Saçların tamamının tıraş edilmesi veya kısaltılması ise sünnettir.

Erkeklerin saçlarını tıraş ederken veya kısaltırken sakal ve bıyıklarından da biraz almaları müstehaptır.

Saçı olmayanların tıraş aletini başlarının üzerinde dolaştırmaları vaciptir.

Şâfiî mezhebine göre baştaki saçın tamamını tıraş etmek, erkekler için daha faziletli olmakla birlikte üç telin kesilmesi, koparılması veya ucundan kesilmesi de yeterli olur. (Abdülğanî el-Mekkî, s. 252; Nevevî, el-Mecmu’ VIII,182.)

Mâlikî ve Hanbelî mezheplerine göre, saçların tamamının tıraş edilmesi veya kısaltılması vâciptir. (Kinânî, III,1159-1160)

Şâfiî, Mâlikî ve Hanbelî mezheplerine göre saçı dökülmüş olan kimselerin, tıraş bıçağını başlarının üzerinde dolaştırmaları müstehaptır.(Nevevî, Mecmû, VIII, 192-193. Bâşnefer, s. 297.)

Kadınlar, saçlarını tıraş etmeyip kısaltmaları gerektiği hususunda mezhepler arasında görüş birliği vardır. Bu ko- nuda Peygamberimiz (s.a.s.) şöyle buyurmuştur:

Kadınların saçlarını tıraş etmeleri gerekmez. Onlara düşen, saçlarını sadece kısaltmaktır.” (Ebu Davud, Menasik 79, II, 502.) Kadınların saçlarını parmak ucu kadar kısaltmaları yeterlidir.

SAÇLARI TIRAŞ ETMENİN YERİ NERESİDİR? 

Ebû Hanîfe ve İmam Muhammed’e göre, ister hac, ister umre için olsun, saçları tıraş etmenin veya kısaltmanın yeri Harem bölgesidir. Harem bölgesi dışında yapılan tıraş geçerli ise de vâcip terk edildiği için dem gerekir.

Ebû Yûsuf ile Şafiî ve Hanbelî mezheplerine göre, bu vecîbenin Harem bölgesinde yapılması sünnettir. (Nevevî, el-Mecmu’ VIII, 191; Kinânî, III,1162-1163.)

KAYNAK: Diyanet Hac İlmihali, DİB Yayınları, 2013, Ankara