Tefekkürde Demlenen Çay

TEFEKKÜR

"Üzerine kar yağan", sevilen türkü ve şiirlere konu olan Türk çayı, binlerce kişinin emeğiyle bahçeden toplanıyor, fabrikalarda işleniyor ve "tavşan kanı" içime sunuluyor. İşte çay içerken tefekkür ettiren, çayın bahçeden demliğe yolculuğu...

Doğu Karadeniz'in sahil ile yüksek kesimlerinde bol güneş ve yağmurla beslenen çayların üzerine yağan kar, hem ürünün değerini artırıyor hem de zararlı maddeler ile mücadeleyi kolaylaştırıyor.

Her yıl nisan ayında filiz vermeye başlayan çayın ilk mahsulü mayıs ayında alınıyor.

Üreticiler genellikle hasatta "çay makası" diye adlandırılan, keskin bıçaklı, torbalı ve çift kollu makineleri kullanıyor. Üreticilerin getirdiği çaylar buradaki eksperler tarafından fabrikaya gitmeden önce kontrol ediliyor.

ÇAYIN RENGİ VE ŞEKLİ

Rize şehir merkezinde üretim yapan ÇAYKUR Cumhuriyet Çay Fabrikası Müdürlüğündeki işleme ve paketleme süreci baştan sona görüntülendi.

Siyah çay üretiminde kaliteyi belirleyen en önemli unsur fermantasyon. Bu işlem sayesinde yaprakların hava ile teması, öz suyunun oksijen ile yanıp oksidasyon oluşturularak çayın kararması sağlanıyor. Böylece çayda istenilen renk, parlaklık, koku ve aroma oluşturuluyor.

Fermantasyon tamamlandığında ise çay yaprağındaki yaklaşık yüzde 50 oranındaki su, kurutma işlemiyle yüzde 4'e indiriliyor. Kurutma sayesinde oksidasyon da sonlandırılıyor.

Kurutma işleminin ardından çayın fabrikadaki sürecinde son aşama "tasnif ve paketleme"ye geçiliyor.

Kaynak: AA