Süt Lekesi Nasıl Çıkarılır?

Hanımeli

Özellikle şekerli, kakaolu, meyveli süt lekesi çıkarılması zor olan lekelerdir. Leke oluştuğu anda doğru şekilde müdahale etmek gerekir.

İlk anda doğru müdahale edilmesi durumunda lekeden iz kalmayacaktır. Fakat oluştuğu anda müdahale edemezseniz leke kurur ve çıkarılması daha da güçleşir. Süt lekesi eğer yıkanabilir kumaşta oluştuysa işiniz daha kolay olacaktır. Yıkanamayan kumaşlarda daha özen göstermeniz gerekir.

Yıkanabilir kumaşta oluşan süt lekesi bol sabunlu bir bezle silinerek temizlenebilir. Yıkanabilecek giysiler beyaz sabun ile köpürtülür. Hafifçe çitiledikten sonra suyun altına tutarak durulayın ve kurumasını bekleyin. Yıkanamayan kumaşlarda benzin kullanabilirsiniz. Benzin yanıcı bir madde olduğu için dikkatli olmalısınız. Yanıcı ve yakıcı maddelerden uzak durmanız gerekir.

Lekeli bölgeyi benzine batırdığınız temiz bir bezle silin. Bu işlemi hafifçe uygulayın, kumaşa zarar vermeyin. Temizlik işlemi bittikten sonra benzinin iyice uçması sağlanmalıdır. Kumaş havalandırılmalı ya da kumaşa hafifçe vurularak benzinin uçması sağlanmalıdır. Ardından kumaş bol su ile yıkanıp durulanmalıdır ve ters çevrilmelidir. Son olarak lekelenmiş bölgenin üzerine nemli bez konularak ütülenir.

Masa örtüsü gibi kumaşlar yıkanabilir kumaşlar olduklarından makineye atılıp normal şekilde yıkanabilirler. Eğer leke kurumuşsa kumaş makineye atılmadan önce lekeyi bol sabunla köpüklemek gerekir.

Halının üzerine dökülen sütün fazlası bir kumaş ya da kağıt yardımıyla alınmalıdır. Ardından bir kovaya ılık su koyun ve suya biraz sıvı sabun ekleyin. Yumuşak ir sünger yardımıyla lekeli bölgeye köpüğü yayın ve halıyı hafifçe ovun. Lekeli kısmı durulayarak temizleyin. Son olarak da halının ıslaklığını almak için fazla suyu kağıt havluyla alın.

Kaynak: Evhayat.com