Sünnet Namazların Kazası Olur mu?

Hadis

Sünnet namazlar kaza edilir mi? Peygamber (s.a.v.) Efendimiz’in sünnet namazları hakkındaki uygulaması nasıldı?

Âişe radıyallahu anhâ şöyle dedi:

Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem, ağrı, sancı veya benzer bir sebeple gece namazını geçirirse, bir sonraki günün gündüzünde on iki rek’at namaz kılardı. (Müslim, Müsafirîn 140)

Sünnet Namazlar Kaza Edilebilir mi?

Bir beşer olarak, Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz’in de hastalık anları, ağrı ve sancıları, uyuyup uyanamadığı zamanlar olurdu. Bu gibi durumlarla karşılaştığında beş vakit farzın dışındaki nâfile namazları bazan zamanında kılamazdı.

Sağlığın yerinde olmayışı, ağrı ve sancılar, uyku hali ve insanın iradesi dışında ortaya çıkan benzer sebepler, kişinin ibadet hayatında aksaklıklar meydana getirebilir. Ancak bunlar, geçici durumlar olup telâfisi mümkündür. Böyle zarûri mazeretlerden dolayı itiyat edinilen ibadetlerin aksaması, onların sürekli oluşuna zarar verici nitelikte kabul edilmez.

Hz. Âişe radıyallahu anhâ, Resûl-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz’in nâfile ibadetleri nasıl yerine getirdiğini bir başka rivayette şöyle anlatır:

“Allah Resûlü bir iş yaptığı zaman, onu sürekli yapardı. Gece uyur veya hasta olursa, gündüz on iki rek’at namaz kılardı. Ben, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’in uyumaksızın sabaha kadar namaz kıldığını, Ramazan ayı dışında peş peşe bir ay oruç tuttuğunu görmedim” (Müslim, Müsâfirîn, 141).

Hadisten Öğrendiklerimiz

  1. Hastalık, yolculuk ve uyku gibi sebeplerle geçirilen nâfile ibadetler, daha sonra kaza edilebilir.
  2. Sünnetleri sürekli yapmak faziletlidir.

Kaynak: Riyazüs Salihin, Erkam Yayınları