Sigortanın Verdiği Maaşı Alabilmek İçin İmam Nikahıyla Evlenip Resmi Nikah Kıymamak Caiz mi?

SORULARLA İSLAM

Nikah ne demektir? Sigortanın verdiği maaşı (veyahut ölen yakınının maaşını) alabilmek için imam nikahıyla evlenmek ve resmi nikah yaptırmamak caiz midir? Dr. Ahmet Hamdi Yıldırım cevaplıyor.

ÖLEN YAKINININ MAAŞINI ALABİLMEK İÇİN RESMEN BOŞANAN AMA EVLİLİĞİNİ DİNÎ NİKÂHLA DEVAM ETTİRENLERİN ALDIKLARI BU MAAŞLAR HELAL MİDİR?

Nikâh, aile birliği oluşturacak kimselerin Allah’ın emri gereği gerçekleştirdikleri bir sözleşmedir. Böylesine önemli bir sözleşmenin birtakım maddi kaygılarla sona erdirilmesi her şeyden önce ahlaken doğru değildir. Kaldı ki sevgili Peygamberimiz (s.a.s.) normal şartlar altında gerçekleşen boşama için bile “Allah’ın en hoşlanmadığı helal şey evliliği sona erdirmektir” (Ebû Dâvûd, Talak, 3) buyurmuştur.

Bir yakını dolayısıyla kanun gereği dul hanımlara ödenen parayı almak üzere resmen boşanıp gerçekte birlikte yaşamaya devam etmek, hile niteliğinde olduğundan haramdır. Bu tür hileli yollarla elde edilecek gelirler kamu malını zimmetine geçirmek anlamına gelir. Bu nedenle hileli boşanma yolu ile alınan maaş helal olmaz.

Kaynak: Diyanet