Şeytan Neden Lanetlendi?

İMAN

Şeytan neden lanetlendi? Allah'a (c.c) karşı gelmesinin en büyük sebebi nedir? Allah'ın (c.c) emrine itaat etmeyen şeytanın sonu...

Cenâb-ı Hak; “Hanginiz üstün?” diye sormamıştı. Ateşin, çamurdan üstün olduğuna dair bir beyanda da bulunmuş değildi. Çünkü üstünlük hangi maddeden yaratıldığında değildir. İşte iblis, bu hususta kibrinin içinde helâk oldu. Bu yüzden aldandı.

Cenâb-ı Hakk’a karşı cidâle ilk kez kalkışıp da helâk olan, şeytandır.

Cenâb-ı Hak, iblisin de aralarında bulunduğu meleklere;

“Âdem’e secde edin!” buyurmuştu.

ŞEYTAN NEDEN LANETLENDİ?

İblis; haset etti, kibirlendi ve bu emre isyan etti. Cenâb-ı Hak; niçin secde etmediğini sorunca, inadından dolayı kendine bir mantık üretmeye çalıştı ve o mantığa sarılarak -hâşâ- Allâh’ı ithama kalkıştı. Yani cidâle girişti. Bu ahmakça mantık şu idi:

“Beni ateşten yarattın. Onu çamurdan yarattın. Ben ondan üstünüm! (Ben ona secde etmem! Ben ona değil, o bana secde etmeli!..)”

Hâlbuki Cenâb-ı Hak; “Hanginiz üstün?” diye sormamıştı. Ateşin, çamurdan üstün olduğuna dair bir beyanda da bulunmuş değildi. Çünkü üstünlük hangi maddeden yaratıldığında değildir. İşte iblis, bu hususta kibrinin içinde helâk oldu. Zira Allah indindeki üstünlük takvâ iledir.

Nitekim öyle insan vardır ki; içinde bulunduğu inkâr, fücur ve sû-i ahlâktan dolayı hayvandan aşağı düşer, esfel-i sâfilîne yuvarlanır. Fakat insan; Cenâb-ı Hakk’a dost olarak, âlâ-yı illiyyîne de yükselir, melekleri de geride bırakabilir.

Böylece şeytan, ilâhî emre karşı cidâle girerek helâk oldu. “Bir an nefsime uydum, hasede kapıldım, büyüklendim. Affet yâ Rabbî!..” diyemedi.

Menfî duygularının esiri olan aklıyla itirazlar üretti. Ahmaklığa sürüklendi.

Aynı şekilde;

Bugün Kur’ân’daki ilâhî tâlimatlar hakkında, cidal ve itirazlarda bulunanlar var.

“Kur’ân’ın bazı emirleri yereldir, tarihseldir.” hezeyânıyla, Kur’ân’ı emekli etmeye, onun yerine akıl maskesi altında kendi hevâ ve heveslerini koymaya kalkanlar var. Bu zehirli fikirleri müsteşriklerden yani, İslâm düşmanı yabancı filozoflardan almakta ve yaymaktadırlar.

Tarihselcilik de Allah ile mücadeleye kalkışan şeytanın yaptığı mantık şaşkınlığından ve hamâkatinden başka bir şey değildir.

Hâlbuki Cenâb-ı Hak, buyurur:

اِنَّا نَحْنُ نَزَّلْنَاالذِّكْرَ وَاِنَّا لَهُ لَحَافِظُونَ

“Kur’ân’ı kesinlikle Biz indirdik; elbette onu yine Biz koruyacağız.” (el-Hicr, 9)

Kur’ân-ı Hakîm; Cenâb-ı Hakk’ın kullarına gönderdiği, kıyâmete kadar korunan, mer’î ve mükemmel mektubudur.

Kaynak: Osman Nuri Topbaş, Yüzakı Dergisi, Yıl: 2018 Ay: Kasım, Sayı: 165