Şehit Tespit Projesi Nedir, Nasıl Kullanılır?

GÜNDEM

MSB şehit tespit projesi nedir? MSB şehit sorgulama nasıl yapılır? İşte e-devlet şehit sorgulama ekranı!

Milli Savunma Bakanlığı’nın (MSB) internet sitesi üzerinden bir süredir hizmet veren şehit sorgulama sistemi, e-devlet sistemi üzerine entegre edildi. E-devlet soyağacı sorgulama ekranından edinilen bilgilerin ardından birçok vatandaşın rağbet ettiği MSB şehit bilgisi sorgulama sistemi, bakanlığın sitesinde yaşanan aşırı yoğunluk nedeniyle duraklatılmıştı. Peki, MSB şehit bilgisi sorgulama sistemi e-devlet üzerinden nasıl kullanılabilecek? Şehit tespit sisteminde hangi savaşlar yer alıyor?

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) ise “Şehit Tespit Projesi” kapsamında Osmanlı’nın yıkılış dönemi ile Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda yaşanan savaşlarda şehit olanların kaydını internete taşımıştı. Dedesinin hangi savaşta şehit düştüğünü bilmeyen vatandaşlar, bunu MSB’nin internet sitesinden öğrenebiliyor.

ŞEHİT SORGULAMA SİSTEMİ

Şehit tespit sisteminde 1853 Kırım Savaşı, 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı, 1897 Osmanlı-Yunan Savaşı, 1911 Trablusgarp Savaşı, 1912-1913 Balkan Savaşları, 1914-1918 Birinci Dünya Savaşı, 1919-1922 İstiklal Savaşı, 1950-1953 Kore Savaşı ve 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’nda şehit düşenlerin kimlik bilgileri yer alıyor.

MSB ŞEHİT SORGULAMA NASIL YAPILIR?

MSB şehit sorgulama işlemi için ilk olarak kişinin “Adı, Baba Adı ve Doğum Yılı”nın doğru bir şekilde doldurulması gerekiyor. Daha sonrasında sorgulama butonuyla birlikte sistem çalışıyor ve eğer sorgulanan kişi herhangi bir savaşta şehit düştüyse, bu bilgi ekranda görüntüleniyor.

Soyağacı Şehit Sorgulama için tıklayınız!